Comisia Europeană: Reforma politicii de migraţie şi azil va cuprinde un mecanism de solidaritate obligatoriu
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Comisia Europeană: Reforma politicii de migraţie şi azil va cuprinde un mecanism de solidaritate obligatoriu

Reforma politicii de migraţie şi azil va cuprinde un mecanism de solidaritate obligatoriu, a dezvăluit comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, potrivit euobserver.com, citat de caleaeuropeana.ro.

Noua propunere a Comisiei Europene privind reforma politicii de migraţie şi azil a UE va fi prezentată miercurea viitoare, 23 septembrie, şi este menită să rezolve diferendele dintre statele membre şi Bruxelles cu privire la gestionarea valurilor de migranţi care au început să sosească în Europa începând cu 2015, fugind din calea conflictelor din Orientul Mijlociu şi Africa, şi care au supraaglomerat statele membre de la graniţele UE, precum Italia şi Grecia, nevoite să-i găzduiască potrivit regulamentului de la Dublin. 

Ylva Johansson s-a declarat optimistă cu privire la obţinerea acordului statelor membre asupra unei abordări comune pe tema migraţiei şi azilului: „Impresia din discuţiile purtate este că am 27 de state membre care doresc şi sunt pregătite să ajungă la un compromis”, a spus comisarul european, citat de euobserver.com.

Totuşi, a recunoscut că nu trăieşte „cu iluzia” că toate statele membre au aceeaşi viziune privind migraţia, făcând astfel referire la Ungaria şi Polonia care s-au opus cu vehemenţă sistemului de cote obligatorii de relocare a migranţilor sub argumentul că nu au capacitatea instituţională necesară pentru gestionarea unui număr însemnat de persoane cu un fond cultural şi religios complet diferit faţă de cel creştin democrat din Europa. 

Astfel de argumente, venite nu doar din partea Ungariei şi a Poloniei, ci şi a Cehiei şi Slovaciei, combinate cu lipsa de disponibilitate a altor state membre de a primi migranţi din centrele de recepţie supraaglomerate din Italia şi Grecia, au generat o povară suplimentară asupra statelor din urmă şi tensiuni la nivelul UE privind ignorarea apelurilor disperate la solidaritate.

În acest sens, comisarul european a dezvăluit că reforma politicii de migraţie şi azil va include un mecanism de solidaritate obligatoriu, fiind „evident că solidaritatea voluntară nu este suficientă”. 

„Nu ar trebui să existe nicio cale pentru ca un stat membru să aleagă calea cea mai uşoară, însemnând doar trimiterea unor pături”, a spus Johansson, adăugând că ţările vor trebui să ajute în funcţie de dimensiunea şi capacităţile lor.

„Modul în care este manifestată solidaritatea nu ar trebui să fie voluntar, aceasta trebuie să fie în concordanţă cu capacitatea şi dimensiunea economiei acelei ţări”, a precizat politicianul suedez, adăugând, însă, că „relocarea este o parte importantă, dar trebuie să o facem într-un mod care poate fi acceptat pentru toate statele membre”. 

Similare
RECOMANDĂRI