Comisia Europeană adoptă o nouă strategie privind substanţele chimice pentru un mediu fără substanţe toxice
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Comisia Europeană adoptă o nouă strategie privind substanţele chimice pentru un mediu fără substanţe toxice

Comisia Europeană a adoptat Strategia UE pentru promovarea sustenabilităţii în domeniul substanţelor chimice. Strategia este primul pas către obiectivul reducerii la zero a poluării pentru un mediu fără substanţe toxice, anunţat în Pactul verde european.

Strategia va stimula inovarea în materie de substanţe chimice sigure şi sustenabile şi va spori protecţia sănătăţii umane şi a mediului împotriva substanţelor chimice periculoase. Aceste obiective vor fi realizate şi prin interzicerea utilizării celor mai nocive substanţe chimice în produsele de consum, cum ar fi jucăriile, articolele pentru îngrijirea copilului, produsele cosmetice, detergenţii, materialele în contact cu alimentele şi textilele, cu excepţia cazului în care se dovedeşte că utilizarea lor este esenţială pentru societate, precum şi prin asigurarea faptului că toate substanţele chimice sunt utilizate într-un mod mai sigur şi mai sustenabil.

Strategia privind substanţele chimice recunoaşte pe deplin rolul fundamental al substanţelor chimice pentru bunăstarea oamenilor şi pentru tranziţia verde şi digitală a economiei şi a societăţii europene. În acelaşi timp, strategia recunoaşte nevoia urgentă de a soluţiona problemele în materie de sănătate şi de mediu cauzate de cele mai nocive substanţe chimice. În acest spirit, strategia stabileşte acţiuni concrete menite să garanteze faptul că substanţele chimice sunt sigure şi sustenabile prin concepţie şi că toate beneficiile substanţelor chimice pot fi valorificate fără consecinţe negative asupra planetei şi a generaţiilor actuale şi viitoare. În acest scop, este necesar să se asigure faptul că substanţele chimice cele mai nocive pentru sănătatea umană şi mediu sunt evitate pentru utilizări societale neesenţiale, în special în produsele de consum şi în ceea ce priveşte grupurile cele mai vulnerabile, dar şi că toate substanţele chimice sunt utilizate într-un mod mai sigur şi mai sustenabil. Vor fi prevăzute o serie de acţiuni de inovare şi de investiţii, care să sprijine industria chimică în această tranziţie. De asemenea, strategia atrage atenţia statelor membre asupra posibilităţilor oferite de Mecanismul de redresare şi rezilienţă de a investi în tranziţia verde şi digitală a industriilor UE, inclusiv în sectorul chimic. 

Strategia urmăreşte să sporească în mod semnificativ protecţia sănătăţii umane şi a mediului împotriva substanţelor chimice nocive, acordând o atenţie deosebită grupurilor vulnerabile.

Strategia urmăreşte să valorifice această oportunitate şi să permită tranziţia verde a sectorului chimic şi a lanţurilor sale valorice. În măsura posibilului, substanţele chimice noi şi materialele noi trebuie să fie sigure şi sustenabile prin concepţie, adică de la producţie până la sfârşitul ciclului de viaţă. Acest lucru va contribui la evitarea celor mai nocive efecte ale substanţelor chimice şi va asigura cel mai redus impact posibil asupra climei, a utilizării resurselor, a ecosistemelor şi a biodiversităţii. În cadrul strategiei, industria UE este prezentată ca un actor competitiv pe plan mondial în producerea şi utilizarea de substanţe chimice sigure şi sustenabile. Acţiunile anunţate în strategie vor sprijini inovarea industrială, astfel încât aceste substanţe chimice să devină norma pe piaţa UE şi un criteriu de referinţă la nivel mondial. 

Vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat: „Strategia privind substanţele chimice reprezintă primul pas către realizarea obiectivului Europei de a reduce poluarea la zero. Substanţele chimice fac parte din viaţa noastră de zi cu zi şi ne permit să dezvoltăm soluţii inovatoare pentru înverzirea economiei noastre. Dar trebuie să ne asigurăm că substanţele chimice sunt produse şi utilizate într-un mod care să nu afecteze sănătatea umană şi mediul. Este foarte important să înceteze utilizarea celor mai nocive substanţe chimice în produsele de consum, de la jucării şi articole pentru îngrijirea copilului la materialele textile care vin în contact cu alimentele”.

Comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, a declarat: „Datorăm bunăstarea şi standardele noastre de viaţă ridicate numeroaselor substanţe chimice utile care au fost inventate în ultimii 100 de ani. Cu toate acestea, nu putem ignora efectele nocive pe care substanţele chimice periculoase le au asupra mediului şi a sănătăţii noastre. Am făcut multe progrese în ceea ce priveşte reglementarea substanţelor chimice în UE şi, prin adoptarea acestei strategii, dorim să ne valorificăm realizările şi să mergem şi mai departe, pentru ca cele mai periculoase substanţe chimice să nu pătrundă în mediu şi în organismul nostru şi să nu-i afecteze în special pe cei mai fragili şi mai vulnerabili.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a declarat: „Sănătatea noastră ar trebui să aibă întotdeauna prioritate, şi tocmai acest obiectiv l-am urmărit prin adoptarea unei iniţiative emblematice a Comisiei, cum ar fi Strategia privind substanţele chimice. Substanţele chimice sunt esenţiale pentru societatea noastră şi trebuie să fie produse în condiţii de siguranţă şi într-un mod sustenabil. Dar trebuie să fim protejaţi împotriva substanţelor chimice nocive din jurul nostru. Această strategie arată nivelul nostru ridicat de implicare şi hotărârea noastră de a proteja sănătatea cetăţenilor, pe întreg teritoriul UE.”

În 2018, Europa a ocupat locul al doilea în clasamentul mondial al producătorilor de substanţe chimice (cu 16,9 % din vânzări). Industria substanţelor chimice este cea de a patra industrie ca mărime din UE, în cadrul acesteia fiind angajate în mod direct aproximativ 1,2 milioane de persoane. 59 % din substanţele chimice produse sunt furnizate direct altor sectoare, printre acestea numărându-se sectoarele sănătăţii, construcţiilor, autovehiculelor, produselor electronice şi textilelor. Se estimează că producţia de substanţe chimice la nivel mondial se va dubla până în 2030 şi este probabil ca şi utilizarea deja larg răspândită a acestora să crească, inclusiv în produsele de consum.

Similare
RECOMANDĂRI