Europa Azi

Comisia Europeană a prezentat viitorul sistem de control al cetăţenilor din ţări terţe scutiţi de viză

post-img

Modalităţile de funcţionare a viitorului sistem de control prealabil, la care vor trebui să se supună până la sfârşitul lui 2022 cetăţenii din ţări terţe pentru a putea intra în UE fără viză, au făcut obiectul unui acord anunţat vineri de Comisia Europeană, relatează Agerpres.

Dispozitivul, numit ETIAS şi inspirat din sistemul utilizat de SUA, li se va aplica cetăţenilor din peste 60 de ţări care sunt scutiţi de viză pentru sejururile scurte în UE, cum ar fi cetăţenii din SUA şi Brazilia, dar şi din Albania şi Emiratele Arabe Unite.

Acest aşa-numit sistem "de informare şi autorizare", care vizează reperarea, înainte de intrarea lor în Spaţiul Schengen, a persoanelor considerate un risc, ar trebui să permită un control de securitate înainte de plecarea lor, prin intermediul unei cereri de autorizare pe internet.

În cadrul ETIAS, cererile online vor costa 7 euro şi fiecare autorizare va fi valabilă trei ani pentru intrări multiple, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Conform previziunilor, "probabil peste 95%" dintre cereri "vor permite o autorizare automată", a adăugat el.

Parlamentul European a adoptat din iulie 2018 o legislaţie pentru crearea sistemului ETIAS, însă în negocierile pentru finalizare modalităţilor sale operaţionale, eurodeputaţii au cerut mecanisme de protecţie, pentru a fi interoperabil cu celelalte sisteme de informaţii ale UE.

Eurodeputaţii şi reprezentanţii statelor, împreună cu Comisia, au aprobat joi modificări care vor permite consultarea diferitelor baze de date, printre care cele ale Europol şi Interpol, pentru a identifica "potenţialele ameninţări de securitate, pericolele migraţiei ilegale sau riscurile epidemiologice ridicate".

Sistemul va contribui astfel la "punerea în aplicare a noului pact (european) privind migraţia şi azilul", a spus purtătorul de cuvânt.

"Trebuie să ştim cine ne trece frontierele externe. ETIAS va furniza informaţii prealabile despre persoanele care călătoresc înainte ca ele să ajungă la frontierele UE, pentru a identifica riscurile în materie de securitate sau de sănătate", a subliniat Ylva Johansson, comisar pentru afaceri interne, citată într-un comunicat.

În afara restricţiilor cauzate de pandemie, "cel puţin 30 de milioane de persoane se deplasează în fiecare an în UE fără viză, şi nu ştim mare lucru despre ele. ETIAS va acoperi acest gol pentru că va cere un 'background check' (verificare a istoricului - n.r.)", potrivit eurodeputatului Jeroen Lenaers (PPE, dreapta pro-UE), raportor în acest dosar.

Acordul trebuie să mai primească undă verde de la Parlament şi de la cele 27 de state membre pentru ca sistemul să intre în vigoare.