Comisia Europeană a pregătit propunerea pentru certificatul digital de vaccinare. Ce avantaje aduce cetăţenilor UE
Sursa foto:Caleaeuropeana.ro Vizualizari:

Comisia Europeană a pregătit propunerea pentru certificatul digital de vaccinare. Ce avantaje aduce cetăţenilor UE

Comisia Europeană urmează să adopte săptămâna viitoare o propunere legislativă care stabileşte un cadru comun pentru un certificat verde digital de vaccinare împotriva COVID-19. Acesta va include, potrivit surselor europene consultate de Calea Europeană, informaţii privind testarea pentru COVID-19 şi recuperarea post-COVID-19.

Astfel, certificatul va facilita circulaţia persoanelor vaccinate în interiorul UE (eliminându-se restricţii instituite pentru a limita răspândirea COVID-19), dar este important de subliniat că persoanele fără un astfel de certificat vor putea călători în continuare. Demersurile privind certificatul de vaccinare ar trebui să fie finalizate până la mijlocul lunii iunie. 

Vă prezentăm în acest articol informaţii privind certificatul digital de vaccinare înainte de prezentarea oficială a Comisiei Europene, care va avea loc pe 17 martie.

  • Propunerea legislativă va pune în aplicare o abordare la nivelul UE pentru emiterea, verificarea şi acceptarea unor astfel de certificate, pentru a ajuta deţinătorii să îşi exercite dreptul la libera circulaţie în interiorul UE, precum şi pentru a facilita eliminarea restricţiilor COVID-19 instituite în conformitate cu legislaţia UE. 
  • Acesta va permite fiecărui cetăţean UE şi membrilor familiei lor să primească un certificat sigur şi interoperabil, astfel încât toate statele membre să accepte certificatul ca dovadă suficientă atunci când renunţă la restricţiile de liberă circulaţie – cum ar fi cerinţele de carantină sau de testare – instituite pentru a limita răspândirea din COVID-19.
  • Este important să subliniem faptul că persoanele fără un astfel de certificat trebuie să poată călători în continuare şi că deţinerea unui certificat nu este o condiţie prealabilă a exercitării dreptului la libera circulaţie. Ambele principii ale încrederii reciproce între statele membre şi principiul recunoaşterii reciproce sunt de o importanţă fundamentală.
  • Certificatele ar fi folosite pentru a se asigura că oamenii pot călători fără a fi supuşi unor limitări temporare care ar putea exista pentru a reduce răspândirea virusului, cum ar fi testarea la sosire şi carantină.
  • Propunerea prezentată de Comisia Europeană este un instrument flexibil şi simplu. Acesta va permite autorităţilor dintr-un stat membru să efectueze, dacă este necesar, o verificare rapidă, sigură şi simplă a certificatului eliberat într-un alt stat membru.
  • Certificatul ar avea doar cantitatea minimă de date necesare (de exemplu, data vaccinării şi ce vaccin a fost administrat sau data unui test COVID-19).

Pentru a fi pregătită UE  de o creştere a călătoriilor în timpul verii, propunerea are nevoie de o analiză şi de o adoptare rapidă de către Parlamentul European şi Consiliu. În viitorul imediat, Comisia va lua în considerare, de asemenea, dacă ar trebui să propună modificări la recomandare privind o abordare coordonată a restricţiilor privind libera circulaţie.

Principiile liniilor verzi pentru transportul de mărfuri trebuie, de asemenea, să fie aplicate în totalitate în orice circumstanţe în care controalele la frontierele interne sunt reintroduse temporar în conformitate cu Codul frontierelor Schengen.

  • Punerea în aplicare a legislaţiei privind certificatul verde digital necesită, de asemenea, un cadru tehnic compatibil care să fie definit la nivelul UE şi pus în aplicare de către statele membre. Acest lucru ar trebui să asigure interoperabilitatea, precum şi respectarea deplină a protecţiei datelor cu caracter personal.
  • Scopul ar trebui să fie ca aceste demersuri privind certificatul de vaccinare să fie finalizată până la mijlocul lunii iunie. Cadrul tehnic va lua în considerare eforturile globale de reducere a restricţiilor de călătorie: interoperabilitatea cu sistemele dezvoltate prin Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar trebui luată în considerare de la început.

De asemenea, va permite extinderea la certificatele compatibile emise în ţări terţe. Propunerea privind certificatul verde digital este suficient de flexibilă pentru a putea lua în considerare noile dovezi ştiinţifice şi îndrumări, pe măsură ce se află mai multe despre efectul vaccinării, implicaţiile noilor variante şi în ce măsură oamenii care s-au recuperat de la o infecţie sunt protejaţi.

În ce priveşte poziţia României referitoare la certificatele de vaccinare, preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru o abordare coordonată şi unitară la nivel european, susţinând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conţină un certificat la nivel european va trebui să continue.

Premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia Consiliului UE, şi-a exprimat speranţa că până în vara acestui an va fi pus în practică certificatul eu

Similare
RECOMANDĂRI