Comisia Europeană a lansat Pactul climatic european, o iniţiativă la nivelul UE prin care cetăţenii, comunităţile şi organizaţiile sunt invitate să construiască o Europă mai ecologică
Sursa foto:© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service Vizualizari:

Comisia Europeană a lansat Pactul climatic european, o iniţiativă la nivelul UE prin care cetăţenii, comunităţile şi organizaţiile sunt invitate să construiască o Europă mai ecologică

Comisia Europeană a lansat miercuri Pactul climatic european, o iniţiativă la nivelul Uniunii Europene prin care cetăţenii, comunităţile şi organizaţiile sunt invitate să participe la acţiunile în domeniul climei şi să construiască o Europă mai ecologică.

Acesta este parte componentă a Pactului Ecologic European şi oferă tuturor un spaţiu pentru a face face schimb de informaţii în legătură cu criza climatică, a dezbate pe această temă şi a acţiona, precum şi pentru a face parte dintr-o mişcare europeană pentru climă, în continuă expansiune, potrivit caleaeuropeana.ro.

Lansat în urmă cu un an, Pactul Ecologic European este un plan de transformare a Uniunii Europene într-o societate echitabilă, sănătoasă, durabilă şi prosperă şi de refacere a modului în care interacţionăm cu natura.

Comisia Europeană instituie în momentul de faţă politicile şi legislaţia necesare pentru realizarea unor schimbări sistemice, însă soluţiile prezentate în Pactul verde pot avea succes numai dacă toată lumea este implicată şi contribuie în mod activ.

Sensibilizare şi acţiuni de sprijin

Pactul climatic european le oferă cetăţenilor din toate categoriile sociale un spaţiu în care să se conecteze şi să dezvolte şi să pună în aplicare împreună soluţii pentru climă, fie ele mici sau de mare anvergură. Impactul nostru colectiv poate fi sporit dacă ne împărtăşim ideile şi ne inspirăm unii de la alţii.

Pactul este o iniţiativă deschisă, incluzivă şi evolutivă pentru combaterea schimbărilor climatice. Acesta invită regiunile, comunităţile locale, industria, şcolile şi societatea civilă să facă schimb de informaţii cu privire la schimbările climatice şi degradarea mediului, precum şi la modul în care abordează aceste ameninţări existenţiale. Prin intermediul unei platforme online şi al dialogurilor şi schimburilor cu cetăţenii, pactul va promova legătura dintre tranziţia digitală şi tranziţia către o economie verde.

Aşadar, Comisia Europeană lansează un apel deschis prin care invită cetăţenii şi organizaţiile să devină ambasadori ai Pactului climatic. Ambasadorii Pactului climatic vor fi lideri prin puterea exemplului şi vor implica comunităţile din care fac parte în acţiuni în domeniul climei.

Obiectivul Pactului climatic este de a contribui la diseminarea de informaţii fiabile din punct de vedere ştiinţific cu privire la acţiunile în domeniul climei şi de a oferi sfaturi practice pentru alegerile pe care trebuie să le facem în viaţa de zi cu zi.

Acesta va sprijini iniţiativele locale şi va încuraja asumarea de angajamente în materie de acţiuni climatice, la nivel individual şi la nivel de colectivitate, contribuind astfel la mobilizarea sprijinului şi a participării.

În faza iniţială, pactul va acorda prioritate acţiunilor axate pe patru domenii care oferă beneficii imediate nu numai pentru climă şi mediu, ci şi pentru sănătatea şi bunăstarea cetăţenilor: zonele verzi, mobilitatea ecologică, clădirile eficiente şi competenţele verzi.

Pactul are un mandat deschis, iar domeniul său de aplicare va evolua pe baza ideilor şi contribuţiilor cetăţenilor şi organizaţiilor care devin parte a acestuia. Un eveniment anual al Pactului climatic va reuni participanţi care îşi vor putea împărtăşi experienţele şi cunoştinţele.

Evenimentul de lansare

Un eveniment de lansare online, cu participarea vicepreşedintelui executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv pentru Pactul climatic european, va avea loc la 16 decembrie, între orele 9:00 şi 11:00, ora Bruxelles-ului.

Evenimentul va cuprinde o prezentare introductivă a primilor ambasadori ai Pactului climatic al UE, o discuţie cu privire la viitoarele angajamente asumate în cadrul Pactului climatic şi intervenţii ale unor invitaţi speciali cu privire la acţiunile pe care le putem întreprinde cu toţii pentru a combate schimbările climatice.

Pentru a reflecta bogăţia şi diversitatea acţiunilor din domeniul climei din Europa, Comisia invită cetăţenii, întreprinderile sau organizaţiile societăţii civile să organizeze evenimente-satelit pe tema Pactului climatic.

Aceste evenimente vor permite desfăşurarea de discuţii în diferite limbi pentru a ajunge la comunităţile locale, pentru a se concentra asupra unor subiecte specifice sau pentru a evidenţia rolul anumitor grupuri sau sectoare în cadrul Pactului climatic.

Similare
RECOMANDĂRI