Europa Azi

Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul de 93 milioane de euro al Luxemburgului

post-img

Comisia Europeană a adoptat astăzi o evaluare pozitivă a planului de redresare şi de rezilienţă ( PNRR) al Luxemburgului. Acesta este un pas important în vederea plăţii de către UE a 93 de milioane de euro sub formă de granturi în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (FRR), informează CaleaEuropeana.ro. Această finanţare va sprijini punerea în aplicare a măsurilor de investiţii şi de reformă prezentate în planul de redresare şi de rezilienţă al Luxemburgului. De asemenea, va sprijini eforturile Luxemburgului pentru a depăşi mai bine pandemia COVID-19.

„Comisia Europeană a decis să dea undă verde planului de redresare şi de rezilienţă al Luxemburgului. Planul pune un accent puternic pe măsurile care vor contribui la asigurarea tranziţiei ecologice, demonstrând angajamentul Luxemburgului de a crea un viitor mai durabil. Sunt mândră că NextGenerationEU va juca un rol important în susţinerea acestor eforturi”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Şefa Comisiei Europene se află vineri, 18 iunie, la finalul unui tur al câtorva capitale europene pe care le-a vizitat pentru a exprima sprijinul Bruxelles-ului pentru planurile naţionale de redresare şi rezilienţă ale acestora. Luxemburg, unde a avut întrevederi cu premierul Xavier Bettel, ministrul de finanţe Pierre Gramegna, şi cu Marele Duce Henric, conducătorul coroanei luxemburgheze, a fost ultima destinaţie din această săptămână după vizitele anterioare în Portugalia, Spania, Grecia şi Danemarca. 

Planul luxemburghez face parte dintr-un răspuns coordonat fără precedent al UE la criza COVID-19, pentru a aborda provocările europene comune prin adoptarea tranziţiei ecologice şi digitale, pentru a consolida rezistenţa economică şi socială şi coeziunea pieţei unice.

Comisia a evaluat planul luxemburghez pe baza criteriilor stabilite în Regulamentul privind MRR. În cadrul evaluării Comisiei s-a analizat în special dacă investiţiile şi reformele prevăzute în planul Luxemburgului sprijină tranziţia ecologică şi digitală, contribuie la abordarea eficientă a provocărilor identificate în cadrul semestrului european şi consolidează potenţialul de creştere, crearea de locuri de muncă şi rezilienţa economică şi socială.

MRR – care se află în centrul NextGenerationEU – va oferi până la 672,5 miliarde EUR (în preţuri curente) pentru a sprijini investiţiile şi reformele în întreaga UE. În cadrul acestui Mecanism, planurile naţionale trebuie să repartizeze cel puţin 37% din cheltuieli pe proiecte care sunt în conformitate cu obiectivul UE pentru 2050 de reducere netă la zero a emisiilor de gaze cu efect de seră, respectiv 20% pe digitalizare.

Asigurarea tranziţiei ecologice şi digitale a Luxemburgului

În evaluarea Comisiei se constată că planul Luxemburgului alocă 61% din totalul cheltuielilor pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice. Printre acestea se numără măsuri de furnizare de energie regenerabilă pentru un proiect de cartier de locuinţe în Neischmelz, o schemă de sprijin pentru instalarea de puncte de încărcare pentru vehiculele electrice şi schema “Naturpakt”, care încurajează municipalităţile să protejeze mediul natural şi biodiversitatea.

De asemenea, Comisia constată că planul Luxemburgului alocă 32% din cheltuielile totale pentru măsuri care sprijină tranziţia digitală. Printre acestea se numără investiţii în digitalizarea serviciilor şi procedurilor publice, proiecte de digitalizare în domeniul sănătăţii, cum ar fi o soluţie online pentru controale medicale la distanţă, precum şi înfiinţarea unui laborator pentru testarea conexiunilor de comunicare ultrasecurizate bazate pe tehnologia cuantică. În plus, investiţiile în programe de formare specifice vor oferi competenţe digitale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi lucrătorilor care beneficiază de programe de muncă cu program redus.

Consiliul va avea acum la dispoziţie, de regulă, patru săptămâni pentru a adopta propunerea Comisiei. Aprobarea planului de către Consiliu ar permite plata a 12 milioane de euro către Luxemburg cu titlu de prefinanţare. Aceasta reprezintă 13% din suma totală alocată pentru Luxemburg.

Comisia va autoriza plăţile ulterioare pe baza îndeplinirii satisfăcătoare a etapelor şi obiectivelor prevăzute în decizia de punere în aplicare a Consiliului, reflectând progresele înregistrate în ceea ce priveşte implementarea investiţiilor şi a reformelor.