Comerţul UE 27 cu produse agroalimentare a crescut în primul semestru în pofida coronavirusului
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Comerţul UE 27 cu produse agroalimentare a crescut în primul semestru în pofida coronavirusului

În perioada ianuarie-iunie 2020, valoarea totală a exporturilor agroalimentare ale UE 27 a crescut cu 2,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 90,2 miliarde de euro, în timp ce valoare importurilor a crescut cu 2,4% până la 62,7 miliarde de euro, arată un raport publicat vineri de Comisia Europeană, potrivit Agerpres.

Exporturile UE de produse agroalimentare au înregistrat o creştere semnificativă în special pe relaţia cu China, cu un avans de 36% până la 2,234 miliarde de euro, graţie unor exporturi record de carne de porc, grâu, măruntaie şi mâncare pentru bebeluşi. De asemenea, o creştere importantă au înregistrat exporturile UE de produse agroalimentare spre regiunea Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (MENA), în special cele spre Arabia Saudită (29%), Algeria (31%) şi Maroc (37%). Această creştere a fost stimulată de cererea puternică pentru orzul şi grâul din UE.

Tot în primele şase luni ale anului, valoarea importurilor de produse agroalimentare ale UE 27 a crescut în special pe relaţia cu Indonezia (30%) şi Malayezia (38%), ca urmare a creşterii în continuare a importurilor de ulei de palmier. Urmează Canada, cu o creştere a importurilor de 64%, ca urmare a unui nivel ridicat al importurilor de soia boabe şi rapiţă.

Conform acestor date, excedentul comercial agroalimentar al UE în primul semestru a crescut cu 3% în ritm anual până la 27,4 miliarde de euro, în pofida crizei Covid-19. Balanţa comercială a fost influenţată pozitiv de exporturile solide de carne de porc şi cereale păioase. În schimb, balanţa comercială a UE s-a deteriorat ca urmare a importurilor de piei, citrice şi etanol.
Similare
RECOMANDĂRI