Europa Azi

Cluj-Napoca, în finala competiţiei Capitala europeană a inovării 2020 alături de Milano, Valencia şi Viena

post-img

Alături de Milano, Valencia, Viena şi alte 8 oraşe europene, Cluj-Napoca este în finala competiţiei pentru titlul de „Capitala europeană a inovării 2020” şi ar putea câştiga 1 milion de euro.

Finanţat prin Orizont 2020, programul pentru cercetare şi inovare al UE, premiul recunoaşte meritele oraşelor europene care dezvoltă ecosisteme de inovare dinamice menite să abordeze provocările din viaţa publică şi să îmbunătăţească viaţa oamenilor.

Finaliştii ediţiei din acest an sunt (în ordine alfabetică):

  1. Cluj-Napoca (România)
  2. Espoo   (Finlanda)
  3. Gent     (Belgia)
  4. Groningen (Ţările de Jos)
  5. Helsingborg (Suedia)
  6. Leeuwarden (Ţările de Jos)
  7. Leuven                (Belgia)
  8. Linz, Austria
  9. Milano (Italia)
  10. Reykjavik (Islanda)
  11. Valencia (Spania)
  12. Viena    (Austria)

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a declarat: „Inovarea este esenţială pentru ca oraşele să asigure o redresare durabilă după perioade dificile. Atunci când oraşele îşi alimentează ecosistemele de inovare, astfel încât actorii din domeniul inovării şi cetăţenii să se întâlnească şi să colaboreze, ele îşi stimulează dezvoltarea şi rezilienţa. Cea de-a şasea ediţie a premiului „Capitala europeană a inovării” va fi un alt concurs important şi va prezenta cele mai bune practici inovatoare care impulsionează oraşele europene.”

Un juriu la nivel înalt format din experţi independenţi au selectat cei 12 finalişti, analizând modul în care oraşele utilizează soluţii inovatoare pentru a răspunde provocărilor societale, modul în care utilizează aceste practici în procesul de dezvoltare urbană şi modul în care acestea implică comunităţi locale extinse în procesul de luare a deciziilor.

Oraşul câştigător va primi titlul de „Capitală europeană a inovării 2020”, precum şi suma de 1 milion de euro pentru a sprijini activităţile sale de inovare şi a-şi consolida capacitatea de a stabili conexiuni între cetăţeni, sectorul public, mediul academic şi întreprinderi, cu scopul de a aduce beneficii societale comunităţilor sale. Fiecare dintre cele cinci oraşe care se vor clasa pe locurile următoare va primi câte 100.000 de euro.

Comisia va anunţa câştigătorul şi ocupanţii celorlalte locuri premiate ai concursului „Capitala europeană a inovării 2020” în cadrul "Zilelor europene ale cercetării şi inovării", care se vor desfăşura în perioada 22-24 septembrie 2020. 

Concursul „Capitala europeană a inovării” (iCapital) este organizat şi finanţat în cadrul programului Orizont 2020, programul UE pentru cercetare şi inovare. Aceasta recunoaşte că oraşele sunt actori unici în promovarea inovării, care contribuie în mod semnificativ la creşterea rezilienţei, a durabilităţii şi a calităţii vieţii. Oraşele din statele membre ale UE şi din ţările asociate la programul Orizont 2020 sunt eligibile pentru participarea la concurs.