28 de antreprenori din regiunile Cahul şi Ungheni îşi dezvoltă afacerile datorită asistenţei Uniunii Europene
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

28 de antreprenori din regiunile Cahul şi Ungheni îşi dezvoltă afacerile datorită asistenţei Uniunii Europene

28 de antreprenori din regiunile Cahul şi Ungheni beneficiază de granturi în valoare totală de până la 700.000 euro, asistenţă oferită de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului privat din regiunile-cheie. Oamenii de afaceri au fost selectaţi în cadrul unui concurs desfăşurat de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” la care s-au înscris 140 de antreprenori din raioanele Cahul şi Ungheni.

„UE este alături de cetăţenii Republicii Moldova în această perioadă dificilă. Suntem bucuroşi să venim cu sprijin concret pentru antreprenorii locali prin intermediul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. Scopul asistenţei UE este de a ajuta companiile să reziste, de a sprijini dezvoltarea acestora, de a crea locuri noi de muncă, de a stimula redresarea economică şi de a îmbunătăţi mediul de afaceri. Sunt deosebit de încântat să subliniez că acest program se concentrează pe principiile economiei verzi şi durabile, promovând astfel viziunea unei dezvoltări economice prietenoase mediului şi durabilă. Sperăm ca, prin eforturi comune, să depăşim cât mai curând pandemia COVID-19, iar regiunile-cheie să devină zone de prosperitate, realitate care urmează a fi extinsă şi în alte localităţi din Republica Moldova”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova.

16 companii existente, 10 startup-uri şi 2 iniţiative de antreprenoriat social beneficiază de granturi în valoare de 15.000 - 30.000 euro fiecare. Asistenţa financiară va fi utilizată pentru achiziţionarea de echipamente, bunuri, lucrări şi servicii în scopul dezvoltării afacerii, creării de noi locuri de muncă şi sporirea atractivităţii regiunilor-cheie pentru noi investiţii. Programul de granturi va fi însoţit şi de activităţi de mentorat şi instruiri gratuite pentru a stimula cultura antreprenorială a regiunilor cheie.

„Este impresionant să vezi numărul mare de întreprinderi dornice să îşi dezvolte compania sau să lanseze noi afaceri în regiunile Cahul şi Ungheni, un indicator sănătos al dorinţei de a avansa în continuare, în pofida impactului economic devastator cauzat de pandemie. PNUD, în parteneriat cu UE, se angajează să sprijine şi să încurajeze spiritul antreprenorial al celor 28 de femei şi bărbaţi din ambele regiuni, care investesc efort în revigorarea sectorului economic, crearea de noi locuri de muncă şi atragerea de investiţii în aceste regiuni-cheie,” spune Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Dumitru Chitoraga locuieşte în Ungheni şi a lansat în 2013 o afacere de producere de ceaiuri naturale şi de cultivare de plante medicinale. În satul Năpădeni, raionul Ungheni, pe o suprafaţă de 22 hectare din zona Codrilor, el creşte mentă, lămâiţă, gălbenele, romaniţă şi alte plante. Ceaiurile produse sub brandul „Aroma Pădurilor” sunt vândute în magazinele din ţară, dar şi exportate în ţări precum Canada, SUA, Italia, Rusia. Grantul în valoare de 26,300 euro, obţinut la categoria Companii Existente, va fi investit în modernizarea sistemului de irigare, instalarea panourilor fotovoltaice, precum şi în contractarea serviciilor de expertiză în marketing. „Graţie finanţării UE, marca ‘Aroma Pădurilor’ va cuceri noi pieţe internaţionale cum ar fi România, Belgia, Japonia. De asemenea, vom produce cantităţi mai mari de plante medicinale şi aromatice ecologice”, spune Dumitru Chitoraga, director al Gospodăriei Ţărăneşti  „D. Chitoraga”, care vine cu o contribuţie proprie în valoare de 10.000 euro la grantul obţinut.

Cătălina Pascal este originară din Cahul şi împreună cu soţul gestionează fierăria proprie. Ea creează modelele produselor făcute la comandă, coordonează serviciul cu clienţii, gestionează partea financiară a afacerii. Iar soţul, fierar de profesie, dă viaţă modelului desenat de soţia sa. El produce diverse obiecte din fier forjat: porţi, garduri, balustrade, grilaje şi alte elemente care încorporează confecţii metalice. Deşi concurenţa este acerbă, produsele familiei Pascal au trecut hotarul regiunii Cahul, fiind solicitate şi în raioanele Cantemir, Leova, Vulcăneşti. Familia Pascal este beneficiară a programului de granturi, categoria Start-Up şi primeşte drept asistenţă nerambursabilă suma de 15.000 euro, venind cu o contribuţie proprie de 1,576 euro. „Forjarea artistică devine tot mai populară pe an ce trece, deoarece este opusă producţiei şablon din fabrică. Din banii acordaţi de Uniunea Europeană vom achiziţiona utilaj modern de prelucrare a metalului la rece, care va eficientiza costul şi timpul de efectuare a lucrărilor şi va creşte competitivitatea produsului final. Aşa se va mări numărul clienţilor noştri şi, într-un final, va creşte profitul afacerii”, povesteşte Cătălina Pascal.

Beneficiarii programului de granturi pentru business, ediţia I, acoperă domenii de activitate economică precum: producere de mobilă, croitorie, patiserie, obiecte de decor, materiale de construcţie, agricultură, apicultură ş.a. Afacerile beneficiare de grant vor crea peste 200 noi locuri de muncă permanente şi sezoniere în ambele regiuni.

În acest an va fi lansat un nou apel de granturi pentru antreprenorii din raioanele Ungheni şi Cahul. Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul şi Ungheni care vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul programului este de aproximativ 1,7 mln. euro.

Similare
RECOMANDĂRI