#EU SUNT ROMÂNIA!

„Eu sunt România": Tot mai multe localităţi de pe ambele maluri ale Prutului încheie acorduri de înfrăţire

Tot mai multe localităţi de pe ambele maluri ale Prutului încheie acorduri de înfrăţire pentru a realiza în comun proiecte sociale, culturale şi economice. Oraşul Ialoveni, din Republica Moldova, poate fi numit, pe bună dreptate, un model în ceea ce priveşte stabilirea parteneriatelor. În cadrul campaniei "Eu sunt România", continuăm să vă prezentăm poveştile de succes ale oraşelor care care au făcut Unire prin Înfrăţire.

Aflat la 10 km de Chişinău, localitatea Ialoveni mai este numită şi "Oraşul Soarelui". Îşi merită pe deplin titulatura, mai ales datorită proiectelor de mare încărcătură simbolică şi culturală românească. Administraţia oraşului Ialoveni a semnat până în prezent 20 de acorduri de înfrăţire cu localităţi din România.

SERGIU ARMAŞU, primar, oraşul Ialoveni: „Pentru oraşul Ialoveni, România înseamnă ţara noastră. Avem foarte mult proiecte culturale, de la asta am şi început, mai apoi am început proiecte sociale, economice."

Grădiniţa nr. 5 "Regina Maria" din oraşul Ialoveni este unica instituţie de educaţie din Republica Moldova cu această denumire. A fost un efort din partea administraţiei, şi totul s-a făcut cu acordul Casei Regale Române.

AURELIA MUNTEAN metodist, Grădiniţa "Regina Maria": „Noi am fost onoraţi, în vizită la instituţia noastră a fost principesa Margareta şi cu acordul Casei Regale, noi acum purtăm cu onoare şi mare cinste numele "Regina Maria".

Grădiniţa "Regina Maria" găzduieşte 498 copiii, iar 51 dintre ei sunt cu necesităţi speciale. Aici,  cei mici sunt antrenaţi în diverse ateliere de creaţie, iar lucrările lor sunt expuse în centre culturale din Iaşi. În plus, grădiniţa organizează diferite proiecte de colaborare cu instituţii de profil din România.

AURELIA MUNTEAN metodist, Grădiniţa "Regina Maria": „Recent, am avut un apel telefonic din Bucureşti. Instituţia de educaţie temporară de acolo a solicitat acordul nostru pentru a fi parteneri. Noi, cu mare drag, suntem parteneri cu multe instituţie de educaţie timpurie de peste Prut."

Un model de colaborare este şi cel de la Şcoala Primară "Ion Creangă creat împreună cu autorităţile din oraşul Topliţa, Judeţul Harghita.  În perioada 2018-2019, s-au desfăşurat mai multe proiecte culturală.

DRAGOŞ URSU elev: „Lucrurile care s-au întâmplat în acest proiect au fost minunate deoarece am aflat şi explorat lucruri noi şi mi-am făcut prieteni noi."

DIMITRIA SĂNDUŢA elevă: „Am participat la diferite activităţi interesante: am pictat, am dansat, am cântat, am pictat pe sticlă, am vizitat locurile pitoreşti ale Ardealului şi cel mai important ne-am făcut buni prieteni."

RODICA SĂNDUŢA părinte: „Am fost frumos suprinşi de atmosfera prietenoasă de acolo. Am făcut cunoştinţă cu istoricul şi cultura zonei. Am făcut cunoştinţă cu oameni deosebiţi”.

"Ambasadorii limbii române", "Hai să dăm mână cu mână, hai la Topliţa Română" sau "Carte frumoasă – cinste cui te-a scris" au fost câteva dintre proiectele desfăşurate.

EFROSENIA LUNIC  elevă: „Mă bucur că am participat la proiectul "Carte frumoasă, cinste cui te-a scris. Acolo ne-am spus impresiile noastre despre cărţi, am recitat poezii, ghicitori."

ANA-MARIA BUCIUMAŞ elevă:  Sunt mândră că am făcut parte şi că sunt membru al proiecutului "Hai să dăm mână cu mână, hai la Topliţa română".
Pe parcursul acestui proiect, ediţia a II-a, am avut de momente frumoase şi activităţi muzicale, dar în special ne-a unit un cântec".

La Ialoveni se află şi unica biserică parasclis subordonată Mitropoliei Basarabiei, instituţie de cult construită cu sprijinul Guvernului României.  

Preot MIHAIL TĂTARU Biserica "Sfinţii Martiri Brâncoveni": „Ceea ce vedeţi dvs aici s-a construit cu sprijinul a multor creştini. Vreo 60 procente din construcţia bisericii am primit donaţie din partea ţării-mame, România”.

De-a lungul anilor, autorităţile din Ialoveni au stabilit relaţii strânse cu mai multe entităţi din dreapta Prutului, dezvoltând diverse proiecte atât sociale, cât şi culturale.

SERGIU ARMAŞU, primar, oraşul Ialoveni: „Evident că avem foarte multe proiecte, o să menţionez acel trenuţ vesel care este donat de primăria Buftea. Un brad de Crăciun pe care îl avem în permanenţă. Mai mult decât atât, avem acea ambulanţă procurată de către colegii noştri din Tomeşti, cu care suntem, de asemenea, înfrăţiţi."

Potrivit administraţiei din Ialoveni, în anul 2022 urmează să fie semnate şi alte acorduri de înfrăţire cu localităţi din România pentru crearea de noi proiecte pentru bunăstarea celor peste 17.500 de locuitori.