Eu Aleg

Miza alegerilor parlamentare anticipate, în viziunea formaţiunilor politice din R. Moldova

post-img

Alegerile parlamentare din 11 iulie au o miză uriaşă, iar cetăţenilor R. Moldova le va reveni un rol foarte important, mobilizarea electoratului fiind unul dintre factorii cheie de care va depinde rezultatul votului din 11 iulie. Opiniile au fost exprimate, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA, de către reprezentanţii mai multor partide politice din R. Moldova.

Liderul-interimar al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Igor Grosu, este de opinie că alegerile din 11 iulie oferă şansa R. Moldova pentru a se reinventa ca stat după 30 de ani de independenţă.
 
„Acum avem o şansă, suntem obligaţi să o folosim la maxim şi trebuie să facem tot posibilul pentru a mobiliza electoratul la vot, după experinţa pe care am trăit-o în noiembrie anul trecut trebuie să menţinem acest val.  Când vom mai avea o asemenea oportunitate e greu de spus, acum sunt toate premisele ca după 30 de ani de încercări, de experimente, totuşi să tranşăm odată şi să avem un parcurs pro-european foarte clar, să pornim acele reforme inevitabile. Pe oameni cel mai mult îi deranjează nedreptatea. Cel mai uşor de furat e banul public, la care sar toţi hoţii şi oligarhii. Asta trebuie să facem, altfel vom perpetua acel model pierdant de dezvoltare ce nu va face absolut nimic decât să continue să alunge cetăţenii din ţară, să sărăcească populaţia şi să nu vină investiţii. Avem şansa pentru că trebuie să construim instituţii, ceea ce au făcut de-a lungul timpului oligarhii este că s-au distrus instituţiile. Avem şansa asta pe 11 iulie printr-un vot masiv, printr-o prezenţă masivă, vorbim de noi de aici de acasă, pentru că cei din diasporă sunt sigur că se vor mobiliza exemplar şi o să ne ofere, încă o dată, un exemplu de demnitate şi de participare civică”, a spus Igor Grosu.
 
„De această dată alegerile parlamentare din 11 iulie au o miză uriaşă, una dublă şi asta o spun miile de alegători. Aceste alegeri sunt aşa cum ne-o spun chiar oamenii – totul sau nimic. Pentru viitorul sănătos al R. Moldova aceste alegeri sunt o luptă între bine şi rău, între cei care fac fapte bune şi cei care de ani de zile fac numai şi numai rău ţării şi oamenilor. Aceste alegeri, spre deosebire de alegerile din alţi ani, nu au o temă geopolitică aşa cum Voronin, Dodon, Plahotniuc rând pe rând ne-au învrăjbit. Actualele alegeri pun faţă în faţă binele şi răul, oameni care pun în faţă o ţară care va fi îngrijită după reguli corecte, bune, europene şi care nu mai vor ca o mâină de oligarhi fugari şi marionetele lor să le fure până şi limba de la ceas. Şi pe de altă parte, o mâină de tâlhari îngroziţi că vor trebui să dea socoteală în faţa justiţiei şi din această cauză sunt pregătiţi să facă tot ceea ce este posibil pentru a rămâne în continuare la butoane. Fapta bună eu zic că e timpul să ne adune pe toţi noi”, a spus liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase.
 
Vicepreşedintele Partidului Democrat (PDM), Monica Babuc, este de părere că obiectivul R. Moldova de apropiere de UE poate fi realizat în condiţiile când toate forţele politice pro-europene îşi vor coagula eforturile pentru acest deziderat.

„Şansă există şi ea ar fi fortificată dacă partidele pro-europene, începând de la centru-stânga şi până la extrema dreaptă, cele care au cu adevărat opţiunea strategică pro-europeană, ar putea găsi compromisul în care o reuniune a lor, într-un fel sau altul politic, ar putea fortifica acest demers şi această turnură ireversibilă a R. Moldova către UE. Spunea Titus Corlăţeanu că demersul de succes al României de aderare la UE, în ciuda diferenţelor politice interne, acest succes a fost determinat de opţiunea comună a tuturor forţelor politice din România. Or, în R. Moldova despre acest lucru, la moment, nu poate fi nici vorbă. De aceea trebuie să conştientizăm pericolele ce pasc această opţiune şi să încercăm să găsim soluţiile ce ar coagula partidele pro-europene pentru ca acest deziderat să devină ireversibil. Experienţa României trebuie să ne înveţe, trebuie să adunăm toate forţele europene într-o singură mişcare electorală, obiectivul strategic pro-european trebuie să fie îmbrăţişat de toate partidele care îl au înscris în obiectivele lor programatice şi care trebuie să pună de comun acord umărul ca acest deziderat să fie atins”, a spus Monica Babuc.
 
„Această unitate a forţelor cu adevărat pro-europene şi pro-româneşti a fost o necesitate. Jocurile urâte care s-au făcut în actualul Parlament: alianţe, coaliţii stranii şi bizare nu trebuie să se mai repete. Am fost adeptul de la bun început ca un bloc PAS-DA-PUN, inclusiv şi alte partide care împărtăşesc valorile naţionale şi cele pro-europene, ar fi asigurat o majoritate covârşitoare. Probabil nu suntem noi politicienii de pe eşicherul centru –dreapta să reuşim această necesitate naţională. UE, România, SUA - iată cine sunt partenerii noştri strategici. R. Moldova ca să se dezvolte ca un stat european, care prin excelenţă este un stat european, ar trebui întâi să rezolve şi problemele majore, de securitate, dar şi de influenţă, de luptă a acestui război hibrid şi odată pentru totdeauna să stabilim priorităţile noastre. Oricât nu ne-am strădui noi să ne apropiem de UE şi au fost tentative reuşite, oricum iarăşi revenim şi din elevul exemplar am devenit corigenţi. Înseamnă că avem nevoie de o altă soluţie şi aceasta PUN o vede prin reîntregirea cu România, e soluţia cea mai sigură şi rapidă. Noi de fiecare dată după anul 1990 catalogăm alegerile parlamentare sau cele prezidenţiale drept cruciale. Şi de această dată nu este o excepţie”, a opinat deputatul Iurie Reniţă, fost ambasador al R. Moldova în România, candidat pe listele PUN la scrutinul din 11 iulie.
 
„Ceea ce se va întâmpla pe 11 iulie nu va fi decât domolirea unor focare care s-au accentuat în ultimii ani. Am avut o perioadă de regres, de stagnare puternică şi în relaţiile noastre cu Occidentul şi în tot ce înseamnă dezvoltare instituţională în R. Moldova. Energia aceasta reformatoare ce vizează schimbarea vine puternic din afară şi asta este şansa R. Moldova de a se menţine pe o linie de plutire pentru că aici este dificil cu instrumentele puţine pe care le are un partid pro-european să poată să surclaseze partidele bine înfipte în sistem, ce îl controlează, plantează oamenii săi în sistem. Am intrat în aceste alegeri anticipate conştienţi de faptul că partidele pro-europene nu se luptă doar cu partidele pro-ruşeşti sau oligarhice, ci cu sistemul creat şi menţinut de aceastea, este o luptă oarecum inegală şi ea poate fi dusă fără ca să fim înfrânţi exclusiv datorită cetăţenilor pentru că se vede cu ochiul liber că oamenii sunt mai progresişti decât aceea care îi conduc şi că oamenii vor conta. R. Moldova este predistinată unui parcurs pro-european, doar că întârzie prea mult. Mai devreme sau mai târziu, R. Moldova va putea să ridice capul şi să aibă o soartă mulţumitoare pentru cetăţenii ei care reprezintă energia importantă pentru un asemenea parcurs. Şi cei de acasă au înţeles că ideile geo-politice, ce îi separă deseori, au fost folosite de partide şi de personaje politice care au parazitat pe asemenea mesaje şi speranţa mea este că la aceste alegeri va fi că forţele retrograde, corupte, să fie înfrânte de o manieră după care să nu îşi revină încă multă vreme. Dar după 11 iulie este clar că totul abia va începe, după perioada grea din ultimii 5 – 6 ani va fi nevoie de o perioadă de refacere care va solicita şi competenţă şi implicare şi seriozitate, aşa încât să putem să fructificăm rezultatele pozitive pe care le vom înregistra pe 11 iulie”, este de părere Vlad Ţurcanu, analist politic.