Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţi: Multe din promisiunile electorale sunt fără acoperire bugetară

Analiştii Expert Grup spun că, în campania electorală, toţi concurenţii promit dar puţini alegători ştiu că multe dintre angajamentele politice nu sunt de competenţa deputaţilor şi nu sunt decât promisiuni populiste. Specialiştii au analizat programele electorale ale partidelor şi spun că doar 5 din cele 22 de formaţiuni înregistrate au prezentat, mai detaliat, ce îşi propun să realizeze.

Reprezentanţii Expert Grup precizează că, în scrutinele electorale din Republica Moldova, politica este centrată mai mult pe atacuri la persoană sau developarea aşa-ziselor schelete din dulapuri şi mai puţin pe idei concrete care pot fi puse în practică. Politicienii pun accentual pe agende false, iar programele electorale ale partidelor sunt trecute în plan secund.

ADRIAN LUPUŞOR, director executiv, Expert Grup: Lipsesc ţinte numerice şi noi nu ştim exact care este angajamentul formaţiunii politice şi în acest mod un alegător conştient şi care doreşte să se informeze nu poate aprecia realismul acestor promisiuni electorale.

Experţii spun că cele mai multe partide şi-au construit ofertele electorale cu angajamente seci, fără acoperire, iar promisiunile făcute pentru următorii patru ani depăşesc posibilităţile bugetare ale statului.

ADRIAN LUPUŞOR, director executiv, Expert Grup: Dacă se menţionează că se va tăia din corupţie şi vor ajunge banii prin miracol în buget, acest lucru nu este suficient, noi credem că este important ca promisiunile care au impact bugetar să vină şi cu explicaţii, cum politicienii urmează să identifice acele resurse.

Specialiştii Expert Grup au arătat şi cum partidele s-au întrecut în propuneri pentru mărirea pensilor, speculând faptul că
persoanele în vârstă au avut cea mare rată de participare la ultimele alegeri.

ADRIAN LUPUŞOR, director executiv, Expert Grup: Noi angajamente electorale care pun presiuni adiţionale pe sietmul de pensii sunt fie populiste fie chiar lipsite de responsabilitate pentru stabilitatea finanţelor publice.

Experţii recomandă candidaţilor să propună soluţii ce ţin de competenţa parlamentară, corespund principiilor economiei de piaţă şi angajamentelor internaţionale ale Republicii Moldova.

ADRIAN LUPUŞOR, director executiv, Expert Grup: Noi chemăm concurenţii electorali să vină cu o ofertă electorală mai realistă, mai fezabilă, mai matură şi să ne spună mai concret care sunt instrumentele care vor fi folosite pentru a realiza acele promisiuni electorale.
 
Similare
RECOMANDĂRI