Eu Aleg

CEC a decis numărul secţiilor de votare pentru diasporă

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, vor fi deschise 150 de secţii de vot pentru cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în străinătate. Membrii Comisiei Electorale Centrale au luat această decizie cu unanimitate de voturi, aseară, într-o şedinţă extraordinară. CEC a luat hotărârea abia după ce Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia anterioară a Comisiei de a deschide 146 de secţii pentru basarabenii din diasopra. Atât Curtea de Apel, cât şi Curtea Curtea Supremă de Justiţie au constatat că CEC a ignorat recomandarea Minisiterului de Extene de a deschide cel puţin 190 de secţii de vot.

După tratative interminabile, pe tot parcursul zilei de ieri, între reprezentanţii CEC şi cei ai Ministerului de Externe, membri comisiei electorale au aprobat deschiderea a 150 de secţii de vot pentru diaspora, adică cu doar 4 mai multe faţă de decizia anterioară. În proiectul aprobat de CEC este menţionat că decizia a fost luată având la bază devizul de cheltuieli stabilit. Potrivit experţilor în drept constituţional, CEC a încălcat o decizie a instanţei de judecată.

TEODOR CÂRNAŢ, expert în Drept Constituţional: Este un lucru judecat care trebuie să fie executat întocmai, aşa cum e scris în hotărârea Curţii de Apel Chişinău. Ce-a făcut CEC nu intră în nicio logică judirică, mai mult este o explicaţie de natură politică, CEC lucrează pentru un concurent sau doi electorali, dar nu lucrează pentru cetăţeni. Nedeschiderea a 40 de secţii de vot lipseşte 120 de mii de cetăţeni cu drept de vot să voteze, ceea ce înseamnă că aceste persoane puteau influenţa configuraţia politică a parlamentului.

În acelaşi timp, fostul preşedinte CEC, Iurie Cecan, spune că actuala componenţă a comisiei nu a încălcat legislaţia, întrucât instanţa nu a obligat CEC-ul să deschidă cel puţin 190 de secţii, ci doar a anulat vechea prevedere prin care s-a stabilit numărul de 146 de secţii.  

IURIE CECAN, expert în domeniul electoral: E scris că se anulează anexa deciziei CEC din hotărârea CEC-ului pe motiv că ea nu corespunde cantitativ cu avizul dat de Ministerul de Externe. şi atât. nu scrie nicărieri că se oblige CEC-ul. Scrie că este o divergenţă. la minister e scris 190 şi noi aţi deschis 146 şi iată divergenţa asta trebuie s-o înlăturaţi. ei au înlăturat-o.

Reprezentanţii ministerului de externe spun că sefii misiunilor diplomatice din ţările gazdă au început deja procesul de identificare a sediilor pentru buna desfăşurare a scrutinului.

DANIEL VODĂ, ofiţer de presă, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: În contextul deciziei consensuale a CEC privind constituirea a 150 de secţii de vot, s-a adăugat o secţie de vot în regatul unit, 2 secţii în Germania şi o secţie în SUA.  

Potrivit noii decizii CEC, la scrutinul din 11 iulie, vor fi deschise mai multe secţii în statele în care, la alegerile prezidenţiale, mulţi cetăţeni nu au reuşit să voteze. Vor fi 31 de sectii in Italia, 12 în România, 11 în Germania şi 11 în Marea Britanie.