Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„#Alegem Parlamentul!” Ce poate face un deputat în Parlamentul Republicii Moldova?

Ce poate face un deputat în Parlamentul Republicii Moldova? Ecaterina Popşoi, expert junior, Programul Justiţie şi Stat de Drept, IPRE Deputatul este în serviciul poporului Republicii Moldova.

El se poate pronunţa, prin vot, asupra tuturor problemelor examinate de către Parlamentul Republicii Moldova. În acest sens, un deputat poate: să vină cu propuneri de legi şi să propună modificări la proiectele de legi discutate în Parlament; să adreseze întrebări, interpelări şi petiţii Preşedintelui Republicii Moldova, miniştrilor sau altor reprezentanţi ai instituţiilor publice din administraţia centrală a statului; să voteze pentru numirea unui guvern sau pentru demiterea acestuia, dacă propunerea sa este susţinută de cel puţin o pătrime din deputaţi; să urmărească atent şi să pună în discuţie modul în care instituţiile statului, întreprinderile şi organizaţiile respectă legile şi hotărârile Parlamentului să organizeze mitinguri, manifestaţii şi alte întruniri paşnice; să se adreseze organelor de drept şi persoanelor oficiale pentru a cere oprirea încălcării legilor, dacă acestea nu sunt respectate.

O campanie TVR Moldova realizată în parteneriat Institutul pentru Politici şi Reforme Europene şi Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte.

#HAILAVOT!
RECOMANDĂRI