Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sunt la mii de kilometri depărtare de casă, dar le pasă ce se întâmplă în R. Moldova. Alegătorii din diasporă spun că vor o schimbare spre bine în R. Moldova 

Sunt la mii de kilometri depărtare de casă, dar le pasă ce se întâmplă în R. Moldova. Basarabenii stabiliţi în afara ţării ştiu cât de important este să meargă la vot, deşi unele stereotipuri spun că cei care au plecat nu mai sunt interesaţi de ce au lăsat în urmă. Alegătorii din diasporă spun că văd altfel lucrurile de la distanţă şi vor o schimbare spre bine în ţară. 

Plecaţi de ani de zile din Republica Moldova şi stabiliţi în diferite colţuri ale lumii, basarabenii spun că nu au uitat niciodată de locurile natale. Ei speră la un viitor mai bun şi de accea ştiu că votul fiecărui cetăţean al ţării contează. Dorina Baltag, stabilită în Olanda, ţine legătura cu mulţi basarabeni plecaţi peste hotare. 

DORINA BALTAG, basarabeancă stabilită în Olanda: "Este un moment prin care noi demonstrăm voinţa poporului, iar eu aleg dorinţa ţării mele atunci cînd merg la vot. Dincolo de toate este un moment prin care noi demonstrăm unitatea, fie că suntem plecaţi peste hotare sau cuntem acasă. Iar la şefia statului aleg acea persoană cu care eu rezonez, în care am încredere".

OLEG CHIRIŢA, basarabean stabilit în Belgia: "Noi prin voinţa noastră constituim fundamentul funcţiilor statale, reprezentăm suveranitatea naţională şi prin dreptul la pot putem într-adevăr să exercităm această suveranitate".

DINU TODERAŞCU, basarabean stabilit în România: "Un preşedinte şi echipa lui ar putea venoi cu anumite propuneri de acte legislative care să îmbunătăţească viaţa oamenilor. Atruibuţiile preşedintelui în domeniul politicii externe la fel de importante".

Adriana Rotaru trăieşte de 13 ani în Belgia. Femeia, care a iniţiat mai multe proiecte pentru dezvoltarea Republicii Moldova, speră la o schimbare în bine după alegeri.

ADRIANA ROTARU, basarabeancă stabilită în Belgia: "Am înţeles că suntem o forţă şi avem şi noi un rol în dezvoltarea ţării şi am început să răspund mai direct, da sunt plecată. Atât timp cît o să pot şi o să am posibilitatea să mă implic, o să o fac. Fiind în afara ţării, noi vedem un pic altfel tot peisajul acesta".

De patru ani, Irlanda i-a devenit casă Nataliei Luncaş Ionel. Spune că o doare atunci unii oameni spun ca basarabenilor din dispora nu le mai pasă de soarta ţării.

NATALIA LUNCAŞ IONEL, basarabeancă stabilită în Irlanda: "Dacă am plecat, nu înseamnă că mi-am uitat valorile şi  nu înseamnă cu eu nu o să mă întorc niciodată. Din contra revenind la cetăţean al pământului mă bucur foarte mult că trăiesc în epoca oportunităţilor când pot să călătoresc în toată lumea şi să ştiu că oricând pot să mă întorc acolo unde sunt radăcinile".

Basarabenii au iniţiat şi o acţiune online prin care se îndeamnă, unii pe alţii, să meargă la vot pe 1 noiembrie. 
Similare
RECOMANDĂRI