Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Situaţie fără precedent la alegerile din R. Moldova. CEC anunţă că alegătorii din trei localităţi sunt aşteptaţi la urnele de vot instalate în corturi

Situaţie fără precedent la alegerile din Republica Moldova. Comisia Electorală Centrală anunţă că alegătorii din trei localităţi sunt aşteptaţi la urnele de vot instalate în corturi. Asta pentru că toate clădirile în care se organizau de obicei alegerile nu mai corespund cerinţelor actuale şi sunt un pericol pentru cetăţeni.

Cele trei localităţi din Republica Moldova care vor avea secţii de votare în corturi sunt Bogdanovca Nouă, din Cimişlia, satul Bîc, din componenţa comunei Bubuieci şi satul Cigîrleni, din raionul Ialoveni.

Potrivit CEC, în cazul primelor două localităţi, spaţiile oferite de administraţia publică locală nu corespund cerinţelor obligatorii de securitate. Situaţia e mai gravă la Cigîrleni, acolo unde s-a surpat acoperişul Casei de Cultură, locaţie stabilită iniţial pentru secţia de vot. Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă va instala în cele trei sate câte un cort.

Secţiile de votare improvizate vor fi dotate cu electricitate şi echipamente de încălzire. Totodată, CEC a anunţat că alegerile prezidenţiale de duminică, 1 noiembrie 2020, vor fi monitorizare video dar nu ca în anii precedenţi. Monitorizarea se va face doar în etapa de pregătire pentru deschiderea secţiei de votare şi la final, în etapa de numărare a voturilor. CEC anunţă că înregistrarea video se va face când se vor sigila urnelor de vot, se vor verifica listele electorale, buletinele de vot şi ştampilele.

La ora 7, când se vor deschide secţiile de votare, camerele video vor fi deconectate până în momentul închiderii secţiei de votare, când monitorizarea va fi reluată. Camerele de luat vederi nu au conexiune la Internet şi vor fi funcţionale doar în ziua votării.

Imaginile vor fi stocate pe un dispozitiv şi, în cazul unor eventuale litigii electorale, vor putea fi utilizate ca dovezi pentru examinarea şi soluţionarea lor. Comisia Electorală Centrală precizează că montarea camerelor video în secţiile de votare nu va compromite secretul votului.
Similare
RECOMANDĂRI