Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Secţiile de votare din diasporă, pregătite pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie

Toate cele 139 de secţii de votare, deschise în afara Republicii Moldova pentru alegerile prezidenţiale, vor funcţiona duminică în regim obişnuit. Anunţul a fost făcut de Oleg Ţulea, ministrul Afacerilor Externe şi Integării Europene, după ce mai multe state ale lumii au impus restricţii de circulaţie din cauza situaţiei pandemice. Ambasadorii Republicii Moldova în statele gazdă spun că, în pofida crizei sanitare, basarabenii pot să se deplaseze spre cea mai apropiată secţie de vot, cu respctarea tuturor normelor sanitar-epidemiologice.

Prezenţi la o conferinţă de presă în format online, ambasadorii Republicii Moldova în câteva state care vor găzdui alegerile prezidenţiale de duminică, spun că procesul electoral în diaspora ar trebui să se desfăşoare fără mari dificultăţi.

Excelenţa Sa ANATOLIE URECHEANU, ambasadorul Republicii Moldova în Italia: "În Italia deplasarea cetăţenilor în interiorul ţării nu este restricţionată, doar în 6 regiuni. E vorba de Lombardia, Piemonti, Sicilia… dar circulaţia este restricţionată între 11 seara şi 5 dimineata, dar aceasta nu va pericilita procesul de vot".

Basarabenii din Spania trebuie să fie atenţi şi, înainte de a pleca spre secţia de vot, trebuie să se asigure că au printată scrisoarea de confirmare a participării la scrutin.

Excelenţa Sa VIOLETA AGRICI, ambasadorul Republicii Moldova în Spania: "Ni s-a confirmat că cetăţenii RM se pot deplasa spre secţiile de votare, bineînţeles că spre cea mai apropiată, pentru a facilita şi a autoriza această deplasare, ambasada a emis o scrisoare confirmativă care este publicată atât pe pagina noastra oficială, cât şi pe contul de facebook. Pe care cetăţenii ar fi de dorit s/o aibă în formă printată".

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene spune că, deşi acum trei zile acest lucru părea imposibil, duminică toate secţiile deschise în afara graniţelor Republici Moldova ar urma să funcţioneze în regim obişnuit. Cetăţenii trebuie, însă, să respecte regulile anti-Covid şi orarul resctricţiilor de circulaţie impus de autorităţile statelor gazdă.

OLEG ŢULEA, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: "Misiunile noastre diplomatice au identificat sedii pentru toate cele 139 secţii de votare, identificând spaţii pentru desfăşurarea scrutinului, care asigură siguranţa atât a funcţionarilor electorali, cât şi ai cetăţenilor care urmează să vină la vot".

În plus, şeful Comisiei Electorale Centrale atenţionează concurenţii electorali şi cetăţenii că este interzis transportul oranizat al alegătorilor la urne. Prezenţa într-un mijloc de transport a mai mult de opt persoane va fi sancţionată.

DORIN CIMIL, preşedintele Comisiei Electorale Centrale: "Au fost create celule de reacţie la minister şi ANTA pentru a opri acele mijloace de transport care vor depăşi capacitatea de 8 persoane, pentru a veni la vot".

Pentru alegerile prezidenţiale de duminică vor fi deschide 2.143 de secţii de vot, dintre care 139 pentru cetăţenii din diaspora şi 42 pentru locuitorii din regiunea transnistreană.
Similare
RECOMANDĂRI