Electorala 2020

Promo LEX a constatat mai multe nereguli în campania electorală a candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova

Reprezentanţii "Promo-LEX" susţin că au constatat mai multe nereguli în campania electorală a candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. În perioada 30 septembrie – 13 octombrie s-a remarcat o creştere a evenimentelor electorale, nerespectarea regulilor impuse de pandemie, utilizarea ilegală a resurselor administrative, precum şi cazuri de implicare a cultelor religioase în campania electorală.

Misiunea de Observare Promo Lex a prezentat cel de-al patrulea raport în care sunt semnalate mai multe nereguli iar în capul listei este Igor Dodon. Specialiştii Promo Lex au observat şi implicarea cultelor bisericeşti în susţinerea candidaţilor, dar şi utilizarea resurselor administrative.

„38 la sută din toate activităţile de campanie desfăşurate de către candidatul Igor Dodon au fost efectuate cu susţinerea reprezentanţilor partidului Socialiştilor, simpatizanţilor acestora. 34:25 MUSCĂ 34:46 Noi cazuri de resurse administrative ce pot fi interpretate drept utilizarea resurselor administrative. În ultimele două săptămâni au fost atestate 18 astfel de cazuri în 13 cazuri vizează candidatul Igor Dodon”, a spus PAVEL POSTICĂ, şeful Misiunii de Observare Promo-LEX.

Am adresat o listă de întrebări purtătorului de cuvânt al candidatului Igor Dodon, dar nu am primit niciun răspuns pentru a lămuri acuzaţiile. Experţii Promolex mai spun că în campania pentru alegerile prezidenţiale, candidaţii nu ar fi raportat cheltuieli de aproape 810 mii de lei iar Igor Dodon ar fi ascuns cheltuieli 474 de mii de lei în campanie.

„Legat de cheltuielile nereflectate atestăm o situaţie destul de îngrijorătoare atunci când absolut nici un candidat nu reflectă în rapoartele financiare munca agitatorilor şi a voluntarilor care sunt implicaţi în campanie”, a spus PAVEL POSTICĂ, şeful Misiunii de Observare Promo-LEX.

Doar la această acuzaţie, purtătorul de cuvânt Ludmila Muntean a declarat pentru TVR Moldova:

„Toate cheltuielile sunt incluse în rapoartele financiare prezentate la CEC în conformitate cu Legislaţia Electorală, inclusiv şi cele 474 de mii de lei”.

Observatorii Promo-LEX spun că în perioadă monitorizată a crescut de 5 ori numărul evenimentelor electorale şi au fost înregistrate 595. Aceiaşi experţi spun că se observă oscilaţii a numărului de cetăţeni cu drept de vot. În Registrul de Stat al Alegătorilor este indicată o descreştere a numărului de persoane cu domiciliu şi reşedinţă şi o creştere a celor care nu au sau locuiesc în regiunea Transnistreană. Ar fi vorba de o diferenţă a aproape trei mii de alegători. Sunt motive de îngrijorare şi faţă de regulile stabilite de Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale.

„Chiar şi situaţia în care cetăţeanul, alegătorul cu semne caracteristice se prezintă până la ora 15:00, dar el votează în secţiile de votare constituite pentru alegătorii din regiunea transnistreană sau alegătorii de peste hotarele ţării unde nu există liste de votare la locul aflării, ei practic nu vor putea vota”, a spus PAVEL POSTICĂ, şeful Misiunii de Observare Promo-LEX.

În Republica Moldova, sunt acum peste 40 de mii de oameni în autoizolare şi puţini dintre ei cunosc procedurile pentru votul de acasă. PromoLex propune o colaborarea a instituţiilor medicale cu cele electorale, pentru a centraliza listele cu persoanele ce se tratează la domiciliu şi care ar putea vota.