Electorala 2020

Programele electorale ale candidaţilor electorali la funcţia de preşedinte al R. Moldova, sub lupa experţilor

Populiste, contrare mandatului de preşedinte într-un stat parlamentar şi pline de promisiuni ce depăşesc cu mult posibilităţile bugetare ale Republicii Moldova. Astfel caracterizează specialiştii de la Expert–Group programele electorale ale concurenţilor la scrutinul din 1 noiembrie. Potrivit lor, retorica politicienilor înregistraţi în cursa electorală abundă de proiecte estimate la miliarde de lei, fără, însă, a anunţa care va fi sursa de finanţare.

Specialiştii de la Expert-Group au analizat programele celor 8 concurenţi electorali înregistraţi în cursa electorală şi au scos la iveală promisiuni care nu respectă principiul separării puterilor în stat şi depăşesc cu mult competenţele unui preşedintelui într-un stat unde Parlamentul este forul suprem al ţării.

ALEXANDRU LUPUŞOR, director–executiv Expert Grup: "Majoritatea promisiunilor electorale depăşesc mandatul conferit de Constituţie funcţiei de preşedinte. Noi ştim foarte bine că suntem o ţară parlamentară, însă analizând  programele electorale constatăm că marea majoritate a promisiunilor sunt specifice unui stat prezidenţial".

Mai mult, potrivit experţilor, concurenţii electorali se întrec în promisiuni extrem de costisitoare, care depăşesc cu mult bugetul R. Moldova, fără a anunţa, însă, de unde vor lua bani pentru a-şi onora promisiunile, în eventualitatea în care vor obţine funcţia supremă în stat.

ALEXANDRU LUPUŞOR, director–executiv Expert Grup: "Majoritatea promisiunilor vin cu un impact bugetar extrem de puternic. Unii candidaţi au venit cu promisiuni estimate la zeci sau chiar sute de miliarde de lei pentru tot mandatul prezidenţial. Cu impact bugetar enorm".

La alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie bătălia se va da între opt candidaţi. Dacă niciunul dintre ei nu va obţine mai mult de 50% din sufragii, peste 14 zile va fi organizat turul doi de scrutin.