Electorala 2020

ONG-urile din R. Moldova semnalează un şir de încălcări electorale

Organizaţiile non-guvernamentale din Republica Moldova, dar şi observatorii internaţionali de la ENEMO, care au monitorizat alegerile prezidenţiale, au semnalat un şir de încălcări ale Legislaţiei în perioada electorală. Printre ele se numără folosirea ilegală a banilor publici, transportarea organizată a alegătorilor la secţiile de vot şi divulgarea secretului votului. Mai mult, unii candidaţi nu au declarat la CEC banii cheltuiţi în perioada electorală.

Experţii europeni de la ENEMO şi cei ai Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte au constatat un şir de încălcări ale legislaţiei atât în ziua alegerilor, cât şi în perioada campaniei electorale.

DRITAN TAULIA, şeful misiunii ENEMO: Campania a fost marcată de atacuri la persoană şi defăimare care a eclipsat discuţiile bazate pe politici. Ziua alegerilor a fost în mare parte gestionată bine, iar procedurile au fost în conformitate cu prevederile legale , cu puţine încălcări procedurale.

ELENA PROHNIŢCHI, expert CALC: Am observat numeroase cazuri de utilizare a discursului de ură, instigare la discriminare, a masajelor sexiste, folosite de către candidaţi politicieni, lideri de opinie.

Reprezentanţii Promo-LEX susţin la rândul lor, că unii candidaţi au folosit ilegal resurse administrative. Experţii asociaţiei au semnalat mai multe cazuri de  transportare organizată a alegătorilor la secţilie de vot şi de mituire a acestora.


PAVEL POSTICĂ, director Promo-LEX: Am atestat multiple cazuri de transportare organizată a alegătorilor nu doar în secţiile de votare unde au votat alegătorii din regiunea transnistreană, dar şi în ţară. Potrivit estimărilor noastre puţin peste 6 milioane de lei ar fi totalul cheltuielilor nedeclarate la toţi pretendenţii la funcţia de concurent electoral.

La fel ca în primul tur, nu au fost pregătire condiţii necesare pentru votul persoanelor cu dizabilităţi.

SORINA MACRINICI, director Centrul Resurse Juridice: Mai mult de 70 la sută din secţiile de votare sunt inaccesibile pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, iar numărul secţiilor accesibile sunt mai puţin de 1 procent. Iar persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale din instituţiile rezidenţiale nu au avut acces la informaţie cu caracter electoral.

Procesul de vot din turul doi al alegerilor prezidenţiale a fost monitorizat de mai mulţi observatori, decât în primul tur. Comisia Electorală Centrală a acreditat încă 185 de observatori, dintre care 23 – internaţionali.