Electorala 2020

Exit-poll la alegerile prezidenţiale. Cercetarea nu are undă verde de la CEC 

Dacă în ziua alegerilor veţi fi sunat la telefonul fix sau mobil şi veţi fi întrebat pentru cine aţi votat, să nu vă speriaţi. Datele vor fi folosite pentru realizarea unui exit-poll privind rezultatul alegerilor prezidenţiale, studiu sociologic desfăşurat de Comunitatea WatchDog.MD şi Institutul de Politici Publice. Totuşi, cercetarea nu are undă verde de la Comisia Electorală Centrală, a anunţat această instituţie printr-un comunicat de presă.

Sondajul va începe după ora 12:00 şi va dura până la 21:30. De această dată, nu vă veţi întâlni cu operatorii exit-poll-ului la ieşirea din secţiile de votare, ci veţi fi contactaţi telefonic. S-a recurs la această metodă pentru a nu se crea aglomeraţie la secţii, în contextul pandemiei de Covid-19. 

VASILE CANTRAJI, project manager, Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA: "Studiul va fi unul absolut aleatoriu pentru că programul din calculator va genera aleatoriu numere de telefon care vor fi apelate. Acesta va fi reprezentativ pentru populaţia adultă a ţării aflată fizic în ţară, fără diaspora şi fără stânga Nistrului".

Organizatorii promit confidenţialitatea răspunsurilor. Mai mult, nu veţi fi rugaţi să vă prezentaţi, iar numerele de telefon nu vor fi stocate. Setul de întrebări e unul scurt, aşa că interviurile nu ar trebui să dureze mai mult de două minute. 

VALERIU PAŞA, expert, Comunitatea WatchDog.MD: "Întrebările: aţi fost sau nu să votaţi, cu cine aţi votat, şi date socio-demografice cum ar fi vârsta, mediu de reşedinţă: oraş / sat. Interviurile vor fi şi în limba română şi rusă".

Organizatorii sondajului fac un apel către oameni să răspundă la întrebări cât mai sincer, astfel încât rezultatul exit-poll-ului să fie unul veridic. 

ARCADIE BARBĂROŞIE, director executiv, Institutul de Politici Publice: "Nu este nimic de speriat aici! Să răspundeţi la întrebările care vor fi adresate dvs. Acestea vor fi simple, 3-4 întrebări doar. Nu mai mult. Dar vă rog să o faceţi atent, exact aşa cum aţi făcut dvs în ziua alegerilor". 

De cealaltă parte, CEC nu priveşte cu ochi buni acest sondaj. Potrivit unui comunicat de presă emis de instituţia electorală, chestionarea alegătorilor la ieşirea din secţia de votare, adică exit-poll-ul clasic, nu poate echivala cu efectuarea studiului prin telefon. 

REACŢIA CEC PRIVIND REALIZAREA EXIT-POLL-ULUI: "Menţionăm că CEC nu a autorizat exercitarea unui asemenea studiu şi atenţionează instituţiile mass-media care intenţionează să prezinte informaţii cu privire la sondajul desfăşurat. Comisia îşi rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului şi organele de drept pentru a documenta şi investiga cazul".

Datele finale ale sondajului vor fi publicate chiar în ziua alegerilor, la ora 22. La acest exit-poll se aşteaptă să răspundă circa 4.000 de persoane, iar marja de eroare ar trebui să fie de 1,5%. Cercetarea sociologică va costa circa 125 de mii de euro, bani oferiţi de Fondul European pentru Democraţie şi ambasada Ţărilor de Jos în Republica Moldova. Organizatorii exit-poll-ului, Comunitatea WatchDog.MD şi Institutul de Politici Publice, spun că un asemenea studiu va fi realizat şi în al doilea tur de scrutin, dacă va avea loc.