Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CEC: Transportarea organizată a alegătorilor la urnele de vot în ziua scrutinului prezidenţial este interzisă

Transportarea organizată a alegătorilor la urnele de vot în ziua scrutinului prezidenţial este interzisă. Decizia a fost luată de Comisia Electorală Centrală care a introdus în legislaţie interdicţia ca autoturismele cu o capacitate mai mare de 8 locuri, cu excepţia vehiculelor de rută, să transporte pasageri în ziua votării. Anterior atât opoziţia parlamentară, cât şi partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au cerut autorităţilor de la Chişinău să rezolve problema transportării organizate a alegătorilor.

Potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale, se interzice în ziua votării, între orele 07:00 şi 21:00

• organizarea, de către concurentul electoral sau de către alte persoane în interesul concurentului electoral, a transportului alegătorilor la secţia de votare;
• efectuarea transportării alegătorilor la secţia de votare cu scopul de a-i determina să voteze pentru unul din candidaţi;
• transportul alegătorilor la secţia de votare cu autobuze/autocare sau a efectua transportul alegătorilor la secţia de votare de către operatorul de transport rutier în regim taxi, conform unor înţelegeri cu terţe persoane, altele decât călătorul/alegătorul, cu excepţia cazurilor alegătorilor cu dizabilităţi.

De asemenea, reprezentanţii Ministerului de Interne vor patrula pe trasee în ziua votării pentru a se asigura că legislaţia este respectată, iar transportul privat nu are o capacitate mai mare de 8 persoane. 

DORIN CIMIL, preşedintele Comisiei Electorale Centrale: "În perioada de timp rezervată votării, între orele 07:00 - 21:00, se permite deplasarea pe teritoriul ţării doar a autovehiculelor a căror capacitate nu este mai mare de 8 persoane şi a transportului rutier de persoane prin cursele regulate, care funcţionează potrivit legislaţiei RM". 

Transportarea organizată a alegătorilor la urne a reprezentat una dintre carenţele scrutinului parlamentar din februarie 2019, sesizat de opoziţie şi comunitatea internaţională. Atunci, mii de cetăţeni ai Republicii Moldova domiciliaţi în regiunea transnistreană au fost aduşi organizat la secţiile de vot deschise pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale ale RM. 
Similare
RECOMANDĂRI