Electorala 2020

Analist politic: Moscova demonstrează o reticenţă faţă de Igor Dodon

post-img

Miza alegerilor prezidenţiale din R. Moldova este una mare. De această opinie au fost invitaţii emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA. Ei au declarat că în data de 15 noiembrie, când se va desfăşura turul II de scrutin pentru funcţia de şef al statului, cetăţenii trebuie să aleagă între doi vectori de dezvoltare ai R. Moldova. Totodată, invitaţii emisiunii sunt de părere că, în condiţile când împuternicirile preşedintelui sunt limitate, rezultatul alegerilor din data de 15 noiembrie va avea un impact şi asupra reconfigurării forţelor politice în Parlamentul R. Moldova.

„Pe data de 15 noiembrie se va decide R. Moldova încotro va merge într-o parte sau în alta şi de cetăţenii R. Moldova depinde dacă vom fi capabili să alegem partea bună a lucrurilor, suntem cu partea bună sau rea a omenirii, această alegere o facem pe 15 noiembrie, chiar dacă preşedintele nu are prea multe împuterniciri, dar victoria pe data de 15 noiembrie a unui dintre vectoriii dezvoltării R. Moldova va avea forţa unui imbold, unei inerţii ce va fi realizată ulterior în campaniile electorale parlamentare şi în configuraţia viitorului Parlament. Acest lucru trebuie să îl înţelegem şi din acest punct de vedere miza acestor alegeri este foarte mare”, a spus analistul politic, Anatol Ţăranu.

„Miza acestor alegeri este un proces democratic şi cetăţenii ar trebui trebuie să participe la această procedură chiar dacă nu se regăsesc într-un progam sau altul a vreounui candidat electoral”, este de părere decanul Facultăţii Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative (FRIŞPA) a Universităţii de Stat din Moldova, Alexandru Solcan.

Invitaţii emisiunii au opinat că actuala campanie electorală a fost una murdară. În opinia lor, în turul I al alegerilor prezidenţiale au fost prezentate nişte propuneri constructive, idei ce s-au regăsit în programele electorale, lucru ce nu s-a întâmplat şi în turul II al alegerilor.

Potrivit lor, rata de participare în turul II de scrutin ar putea fi mult mai mare decât în primul tur al alegerilor. Analistul politic, Anatol Ţăranu, susţine că diaspora din Rusia s-ar putea activiza în data de 15 noiembrie.

„Nu ştim dacă votul diasporei va fi unul decisiv, pentru turul II de scrutin sunt importanţi doi factori: unde vor merge votanţii lui Renato Usatîi şi gradul de mobilizare a celor care nu au participat la primul tur”, a menţionat decanul FRIŞPA a Universităţii de Stat din Moldova, Alexandru Solcan.

Cu referire la votanţii candidatului Partidului Şor, Violeta Ivanov, invitaţii emisiunii au precizat că, cel mai probabil, ei vor vota pentru Igor Dodon. „În proporţie de 80 la sută voturile votanţilor lui Ivanov vor merge la candidatul de stânga, pentru că Partidul Şor şi-a adunat electoratul din proiecte sociale”, au opinat ei.

Privind o posibilă dizolvare a actualului Legislativ, invitaţii emisiunii au menţionat că viitorul preşedinte, din poziţia sa, va avea pârghii reduse de declanşare a alegerilor parlamentare anticipate.

„Fiecare dintre partidele parlamentare vor vedea în ce măsură le sunt convenabile rezultatele alegerilor prezidenţiale. Igor Dodon a declarat că el îşi doreşte alegeri parlamentare anticipate, posibil reprezentanţii PAS-ului la fel pe fondul alegerilor prezidenţiale. Restul partidelor nu prea îşi doresc anticipate. Preşedintele, din poziţia sa, nu va putea să provoace anticipate”, a spus Alexandru Solcan.

„Parlamentul poate fi dizolvat doar de stradă, în rest este puţin probabil. Dodon trişează când spune că vrea anticipate, el în acest mod vrea să se distanţeze de acest Parlament şi să câştige capital politic. Pentru Maia Sandu situaţia este alta. Ea are nevoie de anticipate, dacă câştigă alegerile ea este pe val şi atunci ar trebui să folosească inerţia unei victorii pentru a obţine o altă victorie. Împuternicirile preşedintelui sunt limitate şi din punct de vedere legal ea nu va avea posibilitatea să trimită acest Parlament în demisie. Din acest punct de vedere, apelul către popor este inevitabil, altfel victoria ei se va toci într-o contra guvernare a preşedintelui şi în aşa fel situaţia din R. Moldova intră într-o zonă de incertitudine mare, cu turbulenţe majore. Şi asta se datorează nu doar pandemiei ce ne sufocă, dar este vorba şi de situaţia economică, ce este gravă. Şi nu ştiu cine va fericit să vină la guvernare. O guvernare pro-europeană ar puta să mizeze pe ajutor ce ar veni din Occident pentru a salva situaţia din R. Moldova. Cred că Moscova şi din acest punct de vedere demonstrează o reticenţă faţă de Igor Dodon, fiindcă un câştig a lui Dodon şi o instaurare a unei guvernări totalmente docile lui ar însemna că Occidentul se va întoarce de la Moldova, din punct de vedere al asistenţei financiare, şi Rusia va trebui să ia asupra sa responsabilitatea pentru Moldova, iar starea economică a Rusiei nu este de aşa natură ca să se mai creeze încă un articol de finaţe pierdute”, a spus analistul politic, Anatol Ţăranu.