Electorala 2020

556 de mii de buletine de vot vor fi oferite pentru cele 139 de secţii de votare din străinătate, la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie

556 de mii. Atâtea buletine de vot vor fi oferite pentru cele 139 de secţii de votare din străinătate, la alegerile prezidentiale din 1 noiembrie. Decizia a fost aprobată astăzi de Comisia Electorală Centrală şi a creat dispute între membrii CEC.

DORIN CIMIL, preşedintele Comisiei Electorale Centrale: "Pentru 139 de secţii s-a propus 556 mii buletine de vot. În limba română 467 de mii, în limba rusă 88,4 mii". 

Proiectul a fost votat, însă cu o abţinere. Potrivit membrului CEC, Sergiu Gurduza, proiectul a fost aprobat cu încălcări ale legii.

SERGIU GURDUZA, membru, Comisia Electorală Centrală: "Proiectul prezentat nu respectă exigenţele art. 54, care spune clar pentru toti care pot citi că în secţiile de votare de peste hotare se alocă nu mai mult de 5 mii de buletine de vot. Cuvinte nu am cum să-i spun, sa deschizi sectii si sa trimiti doar 1000 de buletine".

DORIN CIMIL, preşedintele Comisiei Electorale Centrale: "Aveţi şi alte propuneri?"

SERGIU GURDUZA, membru, Comisia Electorală Centrală: "Dvs. pentru mine nu mai existaţi nici ca om, sau factor de conducere".

DORIN CIMIL, preşedintele Comisiei Electorale Centrale: "Nici nu mi-am dorit să exist pentru aşa persoane ca Dvs". 

Tot astăzi, CEC a definitivat şi ordinea concurenţilor electorali în buletinul de vot ce va fi dat la tipărit. Cap de listă este candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care va fi urmat de Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma DA. Al treilea pe buletinul de vot va fi Tudor Deliu, candidatul PLDM. Actualul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, care este candidat independent, va fi al patrulea pe buletinul de vot. Violeta Ivanov, candidatul Partidului "ŞOR" va fi a cincea, urmată de Maia Sandu, candidatul PAS. Octavian Ţîcu, candidatul PUN se va regăsi la numărul şapte, iar candidatul Blocului Politic Unirea, Dorin Chirtoacă,  va fi al optulea pe buletinul de vot. 

CEC a mai aprobat modelul şi textul buletinului de vot. În timpul şedinţei a fost prezentată membrilor Comisiei Electorale Centrale o mostră.

DORIN CIMIL, preşedintele Comisiei Electorale Centrale: "Aceste buletine le aveţi şi în poşta electronică. 8 patrulatere. Lungimea este 263 mm, 140 mm. In partea stânga e simbolul. În centru numele, prenumele, în partea dreaptă pentru ca alegătorul să aplice ştampila "votat"". 

Cu modelul buletinului de vot au luat cunoştinţă şi toţi concurenţii electorali. Reprezentanţii celor 8 candidaţi au consemnat pentru autenticitatea informaţiilor  - numele candidatului, formaţiunea politică care l-a desemnat şi simbolul electoral.