ECONOMIC

Zonele economice libere din Moldova au atras investiţii de peste 22 milioane de dolari, în primul semestru

post-img

Investiţii de peste 22 milioane de dolari au fost atrase, în primul semestru al acestui an, în cele şapte zone economice libere şi parcuri industriale din Republica Moldova. Prin urmare, volumul total al investiţiilor s-a ridicat la 305,3 milioane de dolari, de la începutul activităţii acestora.

Serviciul de Comunicare şi Relaţii Publice al Ministerului Economiei şi Infrastructurii (MEI) precizează că faţă de 1 iulie 2016 investiţiile au crescut cu 26,5 la sută. Potrivit analizelor MEI, cea mai mare cotă a investiţiilor, 36,4 la sută din total, revine zonei economice (ZEL) „Bălţi”, după care urmează cu o cotă de 23 la sută ZEL „Ungheni-Business” şi 22,1% în zona antreprenoriatului liber „Expo-Business-Chişinău”.

Industria din zonele economice libere înregistrează o creştere cu mult peste nivelul consemnat per totalul sectorului din ţară. Cifra de vânzări a producţiei industriale a crescut cu 18,8 la sută, în preţuri curente faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Statisticile făcute publice vineri arată că industria Republicii Moldova a avut o evoluţie anemică în primul trimestru, cu o creştere nesemnificativă de 0,3 la sută.

Cea mai mare parte a producţiei industriale fabricate în zonele economice libere, 84,0 la sută, a fost exportată, iar pe piaţa internă a Republicii Moldova au fost comercializate mărfuri în valoare de 48,6 milioane de lei sau 2,1 la sută. În total, volumul exportului mărfurilor şi serviciilor din zonele economice libere, în perioada de referinţă, s-a majorat cu 23 la sută, până la 2 miliarde 111,9 milioane de lei. Cota zonelor economice libere în volumul exporturilor Republicii Moldova în primul semestru al anului curent, a constituit 10,6 la sută, comparativ cu 10,1% în perioada similară a anului 2016 şi 8,5% în anul 2015.

Rezidenţii zonelor economice libere au plătit impozite în sumă de 140,7 milioane lei, cu 36,5 la sută mai mult decât în primul semestru 2016.

În semestrul întâi, 2017, pe teritoriul Republicii Moldova au activat şapte zone economice libere, pe teritoriul cărora erau înregistraţi 167 de rezidenţi, dintre care cei mai mulţi în ZEL „Bălţi” (46), ZAL „Expo-Business-Chişinău” (40), ZEL „Ungheni-Business” (34) şi  ZAL PP „Valkaneş”(24).

Ministerul Economiei şi Infrastructurii mai anunţă că în semestrul doi al anului curent, în unele zone economice libere urmează a fi realizate noi proiecte investiţionale, care vor facilita creşterea volumului investiţiilor, precum şi crearea unui număr mare de noi locuri de muncă.