ECONOMIC

Ziua Naţională a Vinului sărbătorită la Chişinău

post-img

Vinul R. Moldova este sărbătorit astăzi în centrul capitalei, acolo unde a început cea de-a XVII-a ediţie a Zilei Naţionale a Vinului.

Principala atracţie a sărbătorii sunt vinurile expuse de cei peste 60 de producători din patru regiuni cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP). 

La eveniment a fost amenajată şi o curte ţărănească, dotată cu butoaie, teasc, struguri şi coşuri din lozie. Vizitatorii pot participa la o şcoală a vinului, pot admira lucrări ale mai multor meşteri populari şi pot gusta bucate tradiţionale, alături de un „Vin din sufletul Moldovei”, acesta fiind şi genericul sărbătorii. Totodată, pe scena din centrul capitalei au urcat mai mulţi artişti autohtoni şi ansambluri folclorice din R. Moldova.

Prim-ministrul Pavel Filip, prezent la eveniment, a declarat că vinurile R. Moldova sunt produse cu multă muncă şi dragoste, şi au devenit o carte de vizită a ţării. „Vinurile din R. Moldova, la fel ca şi poporul nostru, au trecut prin chinuri, prin perioade complicate, prin embargouri impuse de Rusia, după care au luat calea spre UE. La fel şi poporul nostru: am trecut prin multe greutăţi, dar suntem determinaţi în calea noastră spre marea familie europeană”, a spus Filip.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc, a menţionat că scopul sărbătorii este promovarea vinurilor şi imaginii Republicii Moldova ca ţară vitivinolă. Potrivit ministrului, în pofida greutăţilor care există privind identificarea pieţelor de desfacere, sectorul vitivinicol continuă să se dezvolte cu paşi mici, dar siguri.

Gheorghe Arpentin, director al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului a afirmat că în premieră, în acest an, sărbătoarea este marcată concomitent şi la Bucureşti.

Anul trecut, Ziua Naţională a Vinului a reunit 47 de producători autohtoni şi a atras numeroşi turişti străini.

În perioada 1 august 2017 – 31 iulie 2018, volumul total al exporturilor de vinuri din R. Moldova a atins cifra de 14.39 milioane, ceea ce înseamnă o creştere cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acest an, viticultorii vor recolta mai mulţi struguri decât în 2017, producţia globală estimativă de struguri fiind de 660 de mii de tone, scrie Moldpres.