ECONOMIC

ZDG. Topul celor mai bine plătiţi bugetari din R. Moldova, cu salarii de 1,25 milioane de lei anual

post-img

Sergiu Cioclea, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) este unul dintre cei mai bine plătiţi bugetari din R. Moldova. Conform informaţiilor din declaraţia sa de avere şi interese pentru anul 2017, acesta a primit, lunar, 104,3 mii de lei. Pe lângă guvernator, există şi alţi şefi ai instituţiilor de stat care au beneficiat, anul trecut, de salarii de zeci de mii de lei, mult peste media pe economie, scrie Ziarul de Gardă.

Potrivit sursei citate, Sergiu Cioclea, de la BNM a ridicat, lunar, un salariu de 104,3 mii de lei în 2017 (1,25 de milioane anual).  Salariul este similar cu cel primit de fostul guvernator, Dorin Drăguţanu, în ultimele sale luni de mandat. În perioada ianuarie-aprilie 2016, Drăguţanu indica în declaraţia sa de avere, depusă după ce pleca de la BNM că a încasat 639,2 mii de lei, echivalentul a 159 de mii de lei pe lună.  În 2014, Drăguţanu a ridicat 872,8 mii de lei.

Sergiu Cioclea păstrează, în bănci, peste 170 de mii de lei. Cei mai mulţi, 160,6 mii de lei, sunt păstraţi la Mobiasbancă, la o dobândă de 2%. Recent, presa bulgară a scris că proprietarul instituţiei financiare la care Cioclea îşi ţine o parte din economii ar intenţiona să se retragă din R. Moldova. Banca nu a comentat informaţiile apărute. 

Cioclea conduce în topul bugetarilor cu salarii mari, în condiţiile în care, unii „concurenţi”, nu au depus declaraţiile de avere şi interese în termenii stabiliţi de lege. Conform informaţiilor de pe site-ul Autorităţii Naţionale de Integritate, Iulian Scorpan, directorul companiei Air Moldova, cel mai plătit bugetar al anului 2016, când a beneficiat de un salariu lunar de 156 de mii de lei pe lună (1,87 milioane de lei), nu ar fi depus încă declaraţia pentru anul 2017. Reprezentanţii companiei ne-au anunţat că vor veni cu precizări la subiect după o discuţie cu directorul Air Moldova.

Alexei Ţimbrovski, directorul general al Societăţii pe Acţiuni „Metalferos”, la care statul, prin intermediul Ministerului Economiei şi Infrastructurii deţine cele mai multe acţiuni, a beneficiat, în 2017, lunar, de 77,6 mii de lei (931,7 mii de lei pe an).

Continuarea articolului o găsiţi aici.