ZdG. Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, despre acuzaţiile că din ţară s-ar scoate sume mari de bani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

ZdG. Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, despre acuzaţiile că din ţară s-ar scoate sume mari de bani

În prezent, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) procesează şi analizează „într-un regim de activitate sporit” activităţile şi tranzacţiile privind eventuala „scoaterea masivă, pe căi ilicite, a mijloacelor financiare” din R. Moldova, scrie Ziarul de Gardă.

Se întâmplă după ce la 11 iunie, Igor Dodon, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), a solicitat SPCSB-ului date despre transferurile bancare în sume mai mari de 500 de mii începând cu data de 1 ianuarie 2019, pe motiv că „parvin informaţii precum că cei care au pierdut şi urmează în scurt timp să devină istorie sau opoziţie parlamentară, în regim de urgenţă, scot mijloace băneşti din R. Moldova”.

Într-un răspuns din 14 iunie la o solicitare a ZdG, prin intermediul căreia au cerut precizări referitor competenţele SPCSB în acest sens şi la decizia CSS enunţată de şeful statului, instituţia dă asigurări: „capacităţile Serviciului, cât şi pîrghiile care sunt deţinute, inclusiv de către entităţile raportoare şi organele cu funcţii de supraveghere, sunt utilizate exact conform competenţelor deţinute”.

„Toate tranzacţiile şi activităţile legate de spălarea banilor şi finanţarea terorismului sunt investigate şi diseminate autorităţilor competente din Republica Moldova, precum şi serviciilor similare străine.

Totodată, Serviciul a atenţionat organele cu funcţii de supraveghere şi entităţile raportoare (bănci, companii de asigurări, prestatori de servicii de plată, notari etc.) despre riscurile sistemice care pot surveni în cadrul activităţii acestora în contextul evenimentelor care se desfăşoară în Republica Moldova, urmînd ca acestea, imediat, să aplice măsurile de precauţie sporită faţă de clienţi. 

Astfel, prin prisma celor comunicate, Serviciul în cazul apariţiei unor riscuri sistemice va informa imediat Consiliul Suprem de Securitate în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu înaintarea unor propuneri de remediere.

De menţionat că, la moment, Serviciul nu a identificat careva riscuri sau tipologii sistemice”, se arată în răspunsul pentru Ziarul de Gardă al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, întrebat, inclusiv, despre riscurile existente privind efectuarea unor activităţi financiare care ar putea să aducă prejudicii statului.

Mai multe citiţi pe ZdG.md

La 13 iunie, ministrul Economiei, Vadim Brînzan, a anunţat că deţine informaţii conform cărora din contul companiilor cu capital de stat sunt extrase sunt extrase sume mari de bani, fie în numerar, fie sunt transferaţi pe contul unor companii din offshore. Acesta a făcut apel pentru autosesizare la adresa mai multor instituţii cu atribuţii de monitorizare.

Igor Dodon: Cei care au pierdut guvernarea SCOT bani din ţară în regim de urgenţă

Similare
RECOMANDĂRI