ECONOMIC

Vremea capricioasă din acest an a amânat recoltarea strugurilor cu câteva săptămâni

Vremea capricioasă din acest an a amânat recoltarea strugurilor cu câteva săptămâni. Din cauza ploilor şi a temperaturilor scăzute şi calitatea poamei are de suferit. Totuşi, specialiştii spun că recolta e ceva mai bogată decât cea de anul trecut, un an secetos.

LILIA ŢURCANU, reporter TVR MOLDOVA: „Pe podgoriile din Republica Moldova au început deja să roiască culegătorii care recoltează strugurii tehnici. Totuşi, din cauza vremii capricioase, culesul a început mai târziu cu câteva săptămâni”.

Culegători din satul Costeşti au recoltat astăzi strugurii pentru vin din soiul Cabernet. Strugurii nu vor ajunge la teasc în gospodăriile sătenilor ci vor fi duşi la vânzare.

„Nu are cine bea, soţul a murit, cei tineri s-au modernizat”.

Şi pentru a merge treaba mai cu spor, culegătorii s-au echipat cu nelipsitele ustensile, dar şi cu un suport special pentru lăzi.

„S-a făcut aşa un suport pentru a pune lada, ca să nu stăm aplecaţi, să fie mai comod, să venim mai multe zile la lucru”.

Vremea a dat peste cap planurile viticultorilor. E greu cu recoltatul în vie şi din cauza lipsei braţelor de muncă.

„Culesul e greu că nu ai cu cine, acum au rămas doar bătrânii, tineretul a plecat. Am avut doi lucrători şi s-au dus. Când ne-am uitat nu mai erau. Nu le-au plăcut. Şi, mă rog, îs din ăştia simpli, nu-s din aia la cravat”.

Familia Ionaş are de strâns recolta de pe jumătate de hectar. Cei doi soţi au început cu strugurii de masă Moldova.

FILARET IONAŞ: „Strugurii care sunt sănătoşi îi culegem, îi aranjăm în ladă. Care nu, îi lăsăm pentru a doua culegere.  Încă primăvara s-a văzut că anul e mai răcoros, mai târziu, dar strugurii sunt frumoşi, gustoşi, ne bucurăm. Doar că trebuie braţe, cu soţia încet-încet.”

ANASTASIA IONAŞ: „E complicat procesul?Trebuie cu calm, cu linişte şi cu răbdare, că aici nu ai unde să te grăbeşti”.

Muncă multă este şi în gospodăriile oamenilor. Unii au încheiat culesul şi au zdrobit deja strugurii.

„Anul trecut am început culesul pe 15 septembrie, acum mai târziu. - Ce cantitate de vin preconizaţi să faceţi? Anii trecuţi făceam 5 tone, anul acesta o tonă. Mie îmi ajunge o tonă, iată îl beau cu el, în doi. Nu mai bem noi, glumesc”.

Potrivit celor de la Ministerul Agriculturii, în acest an se estimează o recoltă de 560 de mii de tone de struguri, puţin mai mult decât anul trecut. Totuşi calitatea nu este cea mai bună.

VALERIU CEBOTARI, consultant principal, Ministerul Agriculturii: „Nu e cel mai favorabil an pentru maturitatea strugurilor, atât zaharitatea cât şi aciditatea, nu au parametrii cei mai optimi. Dar misiunea vinificatorului este ca din materia primă, prin tehnologii, să asigure o calitate ireproşabilă a vinurilor”.

Anul trecut, din cauza secetei îndelungate, Republica Moldova a înregistrat o producţie totală de doar 460 de mii de tone de struguri, cea mai mica din ultimul deceniu.