Votat în lectură finală. A fost extinsă lista entităţilor care pot fonda parcuri ştiinţifico-tehnologice şi incubatoare de inovare
Sursa foto:parlament.md Vizualizari:

Votat în lectură finală. A fost extinsă lista entităţilor care pot fonda parcuri ştiinţifico-tehnologice şi incubatoare de inovare

Autorităţile publice centrale şi locale, asociaţiile create prin acord de asociere şi instituţiile de învăţământ superior vor putea fonda parcuri ştiinţifico-tehnologice şi incubatoare de inovare. Parlamentul a votat, în şedinţa de astăzi, proiectul de lege cu privire la parcurile ştiinţifico-tehnologice şi incubatoarele de inovare, în lectură finală.

Potrivit proiectului, se extinde lista entităţilor care pot fonda parcuri ştiinţifico-tehnologice şi incubatoare de inovare. Acest drept îl vor avea nu doar clusterele, ci şi autorităţile publice centrale şi locale, asociaţiile create prin acord de asociere, instituţiile de învăţământ superior.
 
Crearea parcurilor ştiinţifico-tehnologice şi a incubatoarelor de inovare va fi simplificată, iar rezidenţii vor beneficia de mai multe stimulente. Statul, prin intermediul autorităţilor publice centrale şi locale, va putea oferi în folosinţă gratuită bunurile imobile proprietate publică pentru crearea şi dezvoltarea parcului ştiinţifico-tehnologic şi/sau incubatorului de inovare. Totodată, vor exista reduceri la calcularea plăţii pentru locaţiune/arenda, iar în primii doi ani de activitate rezidenţii vor fi scutiţi de această plată.
 
În cadrul parcurilor ştiinţifico-tehnologice şi a incubatoarelor de inovare vor fi elaborate şi fabricate produse inovaţionale în baza rezultatelor cercetării sau transferului de tehnologii, vor fi susţinuţi agenţii economici care se implică în implementarea rezultatelor cercetării şi însuşirea de noi tehnologii, vor fi atrase investiţii pentru realizarea noilor proiecte.
 
Proiectul prevede şi criteriile de evaluare a proiectelor pentru implementare în cadrul parcurilor sau incubatoarelor, termenele de realizare şi condiţiile de extindere a acestora. De asemenea, sunt stabilite cazurile de retragere a titlului de rezident.
 
Proiectul a fost votat, în lectură finală, de către  70 de deputaţi din cei prezenţi la şedinţă.
Similare
RECOMANDĂRI