ECONOMIC

Vinificatorii sunt susţinuţi de USAID pentru a spori calitatea vinurilor de autor

post-img

Şaisprezece vinării mici şi medii, dintre care zece membre ale Asociaţiei Micilor Producători de Vinuri, au beneficiat din partea Proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performanta în Moldova de echipamente performante şi asistenţă tehnică pentru îmbunătăţirea procesului de producere a vinurilor şi sporirea calităţii vinului de autor, transmite MOLDPRES.

Utilajele noi, în valoare totală de circa 170 mii de dolari, includ fermentatoare de inox, vase de inox pentru stocarea vinului, prese, sisteme de control al temperaturii, filtre de curăţare şi sterilizare a vinurilor etc, scrie sursa citată.

Noile echipamente permit gestionarea uşoară a procesului de producere a vinului în toate fazele de producere, garantează standarde igienice, permit maturarea vinului şi sporirea calităţii lui. Totodată, suportul oferit de USAID a generat investiţii adiţionale de circa 410 mii de dolari din partea vinăriilor pentru perfecţionarea procesului de producţie. Tehnologiile îmbunătăţite le permit micilor vinificatori să îmbutelieze vinurile oferind valoare adăugată produsului comercializat.

În cadrul aceleiaşi iniţiative de susţinere a eforturilor micilor vinificatori să sporească calitatea vinului, USAID a ajutat Asociaţia Micilor Producători de Vinuri să procure mici echipamente necesare în procesul de producere şi îmbuteliere şi etichetare a vinului, care sunt oferite cu împrumut membrilor asociaţiei în perioada de recoltare, producere şi îmbuteliere a vinurilor.

Nicolae Olăraşu, care deţine Crama Mingir, susţine că echipamentul oferit de USAID îi permite să asigure un flux continuu de producere a vinului. Datorită noului echipament, vinăria îşi va îmbunătăţi capacităţile de producţie şi speră să-şi extindă vânzările în România, ceea ce îi va permite să construiască la cramă o sală de degustare pentru turişti. ”În afară de echipament, am primit din partea experţilor consultanţă de producere şi marketing, am fost ajutaţi în crearea website-lui şi materialelor de prezentare”, afirmă vinificatorul.

În anul curent, vinurile moldoveneşti au cucerit peste o mie de medalii la concursurile internaţionale. Dintre acestea, peste două sute de medalii revin micilor producători de vinuri, membri ai Asociaţiei Micilor Producători de Vinuri din Moldova.