ECONOMIC

VIDEO. UE va aloca 1,9 mil. de euro pentru informarea mediului de afaceri despre beneficiile Acordului de Asociere

Europenii sunt impresionaţi de calitatea produselor din Republica Moldova. Comisarul European pentru Comerţ, Cecilia  Malmstrom, a făcut o vizită la o fabrică de procesare a fructelor din centrul ţării. Vizita a avut loc cu ocazia lansării Proiectului ”Vizibilitate şi comunicare pentru acţiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere / Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător”. Proiectul, cu un buget de apoximativ două milioane de euro, are scopul de a informa opinia publică şi  mediul de afaceri despre beneficiile Acordului de Asociere.

Dumitru Vicol şi-a deschis fabrica de procesare a fructelor acum 15 ani. Bărbatul s-a axat pe calitate şi s-a orientat, din start, spre piaţa europeană. Odată cu semnarea Acordului de Asociere care introduce un regim comercial preferenţial DCFTA (Zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător), şi-a mărit şi capacitatea de export. În prezent 98 la sută din prunele şi nucile procesate la fabrică merg pe piaţa europeană.
 
Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, a efectuat un tur al fabricii şi a testat produsele moldoveneşti.
 
Oficialul european a declarat că, odată cu implementarea DCFTA, calitatea produselor a crescut iar exporturile din RM în UE au înregistrat un trend pozitiv. Astfel, în următorii 2 ani, Uniunea Europeană va aloca circa 2 milioane de euro în cadrul Proiectului ”Vizibilitate şi comunicare pentru acţiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere / Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător”. Proiectul are o durată de 24 de luni şi îşi propune să informeze opinia publică şi mediul de afaceri despre beneficiile Acordului de Asociere.
 
Potrivit datelor, în acest an, Republica Moldova a valorificat din plin cotele de export pe piaţa UE la mai multe produse. În perioda ianuarie-august, exporturile pe piaţa europeană s-au ridicat la circa 916 milioane de dolari şi reprezintă 64.13 % din total, în creştere cu aproape 17% faţă de perioada similară a anului 2016. Exporturile produselor agricole au însumat 332 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă circa 36% din totalul produselor agricole exportate pe piaţa europeană. Exporturile produselor industriale au ajuns la  583 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă circa 64% din totalul produselor industriale exportate pe piaţa europeană. 
 
Pe parcursul celor 3 ani de implementare a DCFTA, exporturile în UE au înregistrat un trend pozitiv, ridicându-se la 3,5 miliarde de dolari. În prezent 1360 decompanii, adică 60% din companiile exportatoare, îşi trimit produsele în Uniunea Europeană.