Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. UE va aloca 1,9 mil. de euro pentru informarea mediului de afaceri despre beneficiile Acordului de Asociere

Europenii sunt impresionaţi de calitatea produselor din Republica Moldova. Comisarul European pentru Comerţ, Cecilia  Malmstrom, a făcut o vizită la o fabrică de procesare a fructelor din centrul ţării. Vizita a avut loc cu ocazia lansării Proiectului ”Vizibilitate şi comunicare pentru acţiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere / Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător”. Proiectul, cu un buget de apoximativ două milioane de euro, are scopul de a informa opinia publică şi  mediul de afaceri despre beneficiile Acordului de Asociere.

Dumitru Vicol şi-a deschis fabrica de procesare a fructelor acum 15 ani. Bărbatul s-a axat pe calitate şi s-a orientat, din start, spre piaţa europeană. Odată cu semnarea Acordului de Asociere care introduce un regim comercial preferenţial DCFTA (Zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător), şi-a mărit şi capacitatea de export. În prezent 98 la sută din prunele şi nucile procesate la fabrică merg pe piaţa europeană.
 
Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, a efectuat un tur al fabricii şi a testat produsele moldoveneşti.
 
Oficialul european a declarat că, odată cu implementarea DCFTA, calitatea produselor a crescut iar exporturile din RM în UE au înregistrat un trend pozitiv. Astfel, în următorii 2 ani, Uniunea Europeană va aloca circa 2 milioane de euro în cadrul Proiectului ”Vizibilitate şi comunicare pentru acţiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere / Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător”. Proiectul are o durată de 24 de luni şi îşi propune să informeze opinia publică şi mediul de afaceri despre beneficiile Acordului de Asociere.
 
Potrivit datelor, în acest an, Republica Moldova a valorificat din plin cotele de export pe piaţa UE la mai multe produse. În perioda ianuarie-august, exporturile pe piaţa europeană s-au ridicat la circa 916 milioane de dolari şi reprezintă 64.13 % din total, în creştere cu aproape 17% faţă de perioada similară a anului 2016. Exporturile produselor agricole au însumat 332 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă circa 36% din totalul produselor agricole exportate pe piaţa europeană. Exporturile produselor industriale au ajuns la  583 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă circa 64% din totalul produselor industriale exportate pe piaţa europeană. 
 
Pe parcursul celor 3 ani de implementare a DCFTA, exporturile în UE au înregistrat un trend pozitiv, ridicându-se la 3,5 miliarde de dolari. În prezent 1360 decompanii, adică 60% din companiile exportatoare, îşi trimit produsele în Uniunea Europeană.
Similare