Sursa foto:Libertatea Vizualizari:

VIDEO. Republica Moldova ar putea exporta produse ecologice

Republica Moldova ar putea exporta, în curând, miere, struguri sau alte fructe ecologice. Deşi mai sunt restanţe la capitolul certificare şi standarde de calitate, experţii din domeniu susţin că există potenţial.

Barierele din sistem, dar şi modalităţile de sporire a producţiei şi exportului de produse ecologice au fost discutate în cadrul unui atelier de lucru. Cerinţele stricte, calea lungă spre obţinerea unor standarde de calitate sau certificare, dar şi lacunele legislative taie din elanul întreprinderilor de a lansa produse ecologice. Un exemplu ar fi termenul bio, utilizat de unii producători la produsele convenţionale.

Potrivit celor de la Ministerul Economiei, primul pas în producerea şi exportul produselor ecologice ar fi adoptarea economiei verzi, în special de către întreprinderile mici şi mijlocii care ar trebui să se asocieze pe domenii de activitate.

„Cu cât întreprinderea este mai mică, cu atât este mai greu de a evalua costurile şi beneficiile şi prin aplicare în practică a principiilor economiei verzi evident că arta asta, iscusinţa de a calcula toate costurile de producere prin prisma economiei verzi conduc la majorarea veniturilor şi în final a profitului unei întreprinderi”, a declarat Svetlana Ţurcanu, reprezentanta Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

Unii producători s-au lansat deja în acest domeniu. Astfel, apicultorii moldoveni speră ca anul viitor să ajungă pe piaţa europeană cu miere ecologică.
 
În cadrul atelierului, au fost analizate cinci sectoare cu potenţial de export: plantele oleaginoase, strugurii, mierea de albine, fructele, dar şi echipamentele de metrologie. Trei dintre ele vor fi selectate pentru analiză şi strategii de promovare.

„Produsele ecologice sunt o piaţă în creştere, asta este cererea consumatorilor. Astfel dacă vom putea produce în Republica Moldova mărfuri care vor satisface cererea pe aceste pieţe ecologice e o şansă unică de a creşte veniturile în ţară. Noi considerăm că am putea lărgi exportul şi în alte ţări precum Marea Britanie, Franţa, SUA, chiar şi în Japonia”, a menţionat Robert Hamwey, reprezentant UNCTAD.

Atelierul de lucru s-a desfăşurat în cadrul Proiectului de Evaluare Naţională a exportului produselor ecologice din Republica Moldova, finanţat de Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD). În 2016, în Republica Moldova erau peste 90 de producători de culturi ecologice, în 2017 numărul acestora a ajuns la 112, dar în lipsa unei baze de date oficiale, numărul exact nu se cunoaşte. Printre culturile ecologice produse în Moldova, pe primul loc sunt cerealele, urmate de legume pentru boabe, plantele oleagionase şi plantele aromatice şi medicinale.
 
Similare
RECOMANDĂRI