Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Republica Moldova ar putea atinge un record economic

PIB-ul la finalul lui 2018, ar putea fi de 160 miliarde de lei, record pentru Republica Moldova. Ministerul Economiei estimează o creştere mai mare de 4 la sută. Experţii susţin însă că aceasta nu va fi resimţită de populaţie. Potrivit Ministerului Economiei, anul trecut a fost înregistrată în Republica Moldova o creştere economică de 3,8 la sută. Pentru anul 2018 se estimează un ritm de creştere mai mare de 4 la sută.

Ascensiunea va fi determinată de majorarea investiţiilor străine, de un an agricol favorabil, dar şi de dezvoltarea sectorului privat.

Octavian Calmîc, ex-ministru al Economiei: „Anul 2018 va fi unul mult mai reuşit din punct de vedere economic decât 2017. Avînd în vedere bazele deja puse atât pe dimensiunea legislativă, cât şi regulile de joc, reformele create pentru un climat investiţional şi probusiness au contribuit la aceea ca să creăm aşteptări pozitive din parea sectorului privat pentru piaţa noastră internă”.

Adrian Lupuşor, director Expert-Grup: „Noi avem un scenariu optimist de 4,8% pentru anul viitor, care ar putea accelera pe termen mediu, asta dacă şi numai dacă Guvernul va implementa o serie de reforme sistemice. Este strict necesar de a acorda mai multă atenţie IMM-urilor, prin simplificarea procedurii de emitere a actelor cu caracter permisiv”.  

Specialistii spun că aceasta creştere economică nu va fi însă resimţită de populaţie.

Adrian Lupuşor: "Pentru ca creşterea economică să se transforme în îmbunătăţire a condiţiilor de trai pentru populaţie, noi avem nevoie de o creştere de minimum 7%. Creşterea economică trebuie să fie şi durabilă, cel puţin din două surse care sunt exporturile şi investiţiile private."

Dacă prognozele Guvernului şi cele ale experţilor se vor confirma, Produsul Intern Brut, la finalul lui 2018, ar putea ajunge la 160 miliarde de lei. La cursul de schimb estimat pentru anul viitor, aceasta înseamnă 9 miliarde de dolari, cel mai înalt nivel din istoria Republicii Moldova.
Similare