ECONOMIC

VIDEO. Peste şase mii de fermieri din Republica Moldova au beneficiat de instruiri în domeniul protecţiei plantelor

Utilizarea tehnicilor moderne de protecţie a plantelor ar putea creşte calitatea produselor exportate de Republica Moldova. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a elaborat un Program Naţional de Protecţie a Plantelor, pentru următorii 10 ani.

Documentul a fost realizat cu sprijinul tehnic şi financiar al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.
 
Timp de doi ani, în cadrul proiectului „Sprijin pentru adaptarea şi implementarea Managementului Integrat de Protecţie a Plantelor în Moldova”, şase mii de fermieri au beneficiat de instruiri în cadrul şcolilor de câmp. Agricultorii au experimentat tehnici noi de protecţie a plantelor şi echipamente moderne de nimicire a dăunătorilor.
 
Tehnicile au fost testate atât în câmp deschis cât şi în livezile de măr, plantaţiile de porumb, roşii şi castraveţi.
 
Pentru implementarea acestui proiect, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a oferit Republicii Moldova 500 de mii de dolari. 
 
Proiectul s-a incheiat cu elaborarea unui Program Naţional de Protecţie a Plantelor pentru perioada 2018-2027. În următorii doi ani, tot cu sprijinul FAO, urmează a fi implementat un proiect de asistenţă tehnică pentru fermierii mici şi mijlocii care cultivă fructe de pădure.
 
În ultimul timp, agricultura inteligentă câştigă teren în Republica Moldova. Recent, ONVV a lansat un proiect pilot de depistare a bolilor la viţa-de-vie prin ultilizarea unei drone dotate cu o cameră multi-spectru, inventată de unul dintre cercetătorii Agenţiei Spaţiale Americane.