ECONOMIC

VIDEO. Peste 65% din produsele din Republica Moldova sunt exportate în UE

Peste trei mii de standarde europene adoptate, peste o mie şase sute de granturi, două incubatoare de afaceri şi 30 de contracte de export. Sunt doar câteva dintre rezultatele proiectului de asistenţă tehnică pentru implementarea Acordului de Liber Schimb cu UE, care s-a încheiat astăzi.

Proiectul de asistenţă tehnică pentru implementarea DCFTA a fost lansat în 2015. Acesta prevedea îmbunătăţirea aspectelor de competitivitate în domeniul infrastructurii calităţii, supravegherii pieţei şi diversificării exporturilor. Primul pas a fost alinierea la standardele europene de calitate.

„Au fost adoptate şi preluate mai mult de trei mii şi ceva de standarde europene, astfel încât să dăm posibilitatea agenţilor economici să le utilizeze în activitatea lor zi de zi şi să obţină dreptul de export, bazându-ne pe acestea în Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Economiei şi Infrastructurii al Republicii Moldova, Octavian Calmâc.

Pentru eficienţă în standardizare au fost modernizate laboratoarele de testare ale Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor.

„S-a reuşit să consolidăm baza tehnico-materială a laboratoarelor care sunt responsabile să certifice marfa plasată atât pe piaţa internă, cât şi cea exportată. Astfel încât peste 40 de milioane de lei care s-au investit doar în dotările cu echipamente au consolidat aceste planuri investiţionale şi şi-au diversificat serviciile pe care le prestează”, a adăugat ministrul Economiei şi Infrastructurii.

Directorul Institutului de Standardizare, beneficiar al proiectului, susţine că aceste realizări au schimbat şi percepţia antreprenorilor faţă de aceste noi cerinţe de calitate.

„Foarte mulţi antreprenori necesită să fie un pic ghidaţi sau convinşi că diversificarea pieţelor nu este ceva aşa de complicat. Dar există anumite schimbări, anumite cerinţe suplimentare în Uniunea Europenă, dar ele nu sunt de natură să creeze bariere considerabile pentru a reorienta exportul pe o altă piaţă”, a menţionat directorul Institutului de Standardizare, Iurie Socol.

Şi întreprinderile mici şi mijlocii au beneficiat de 1600 de granturi care au asigurat peste 2000 de locuri de muncă. În premieră, a fost lansat Programul Femei în Afaceri şi au fost deschise două incubatoare de afaceri în Călăraşi şi Cahul. În plus, misiunile organizate în 2015-2016 au generat 30 de contracte de export. În acest sens, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a ţinut să menţioneze.

„Cei care erau sceptici în privinţa UE susţineau că standardele europene sunt dificil de obţinut, că penetrarea pieţei UE este imposibilă, că piaţa tradiţională e mai simplă, dar acum când privim aceste programe, când companiile moldoveneşti au intrat pe piaţa UE, cresc şi îşi lărgesc oportunităţile, se adevereşte că nu a fost atât de dificil, e nevoie doar de suport”, a subliniat şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola.

Rezultatele obţinute au fost apreciate de liderul de proiect, care a ţinut să puncteze că cea mai importantă etapă, implementarea, abia urmează.

„Dacă vorbim de implementare, este vorba de consolidarea Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor care mai au mult de lucru şi, cel mai important, implicarea companiilor private care percep aceste schimbări ca o pedeapsă. Ceea ce trebuie să facem e să comunicăm cu sectorul privat, să le explicăm ce reprezintă aceste standarde”, a menţionat şeful proiectului AT CRS DCFTA, Philip Santes.

Potrivit statisticilor, piaţa Uniunii Europene este una dominantă pentru Republica Moldova, unde se exportă peste 65% din produsele moldoveneşti.