ECONOMIC

VIDEO. Peste 1,3 milioane de cetăţeni din Republica Moldova nu vor să muncească

Numărul celor care nu vor să muncească este în creştere. Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova arată că peste 1,3 milioane de moldoveni refuză să muncească, din diferite motive.

31 la sută dintre aceştia motivează că lucrează sau preferă să lucreze peste hotarele ţării. În acelaşi timp, mii de cetăţeni spun că sunt descurajaţi în a-şi mai găsi un loc de muncă în Republica Moldova.

Potrivit datelor, peste 1,3 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova nu vor să muncească. Mai mult de jumătate de milion de persoane muncesc peste hotare sau intenţionează să participe pe piaţa muncii din alte ţări. Acestea reprezintă 31,5% din numărul total al celor care nu vor să lucreze acasă, cu 10% mai mult decât acum nouă ani.

O altă categorie de persoane care nu lucrează sunt pensionarii — peste 596 de mii de persoane. Alţi peste 252 de mii de moldoveni nu muncesc pentru că învaţă, iar 214 mii pentru că îngrijesc de cei apropiaţi. Sunt şi dintre cei descurajaţi în a-şi mai găsi un loc de muncă în Republica Moldova — circa 7 mii de persoane. 

În acelaşi timp, în trimestrul II al acestui an, rata de activitate a populaţiei apte de muncă a fost de 51%. Datele BNS arată că de la începutul anului, în Republica Moldova erau înregistraţi oficial 45,7 mii de şomeri. Şomajul a afectat într-o proporţie mai mare bărbaţii – care reprezintă 56% din totalul şomerilor, şi persoanele din mediul urban – 63,6%. La nivel de ţară rata şomajului a fost de 3,5%, în scădere cu 0,5 p.p. faţă de trimestrul al doilea din anul trecut.  În rândul  tinerilor de 15-24 ani, rata şomajului a fost de 10,1%. În categoria de vârstă 15-29 de ani acest indicator a avut valoarea de 6,2%.

În aceeaşi perioadă, numărul persoanelor active pe piaţa muncii a fost de 1,2 milioane, dintre care doar 29% erau tineri cu vârste cuprinse între 15-29 de ani. 75,9% din populaţia ocupată activează în sectorul privat şi doar 24% - în sectorul public.