ECONOMIC

VIDEO. Opt producători agricoli din Republica Moldova au fost certificaţi GlobalGAP

Liber pentru fructele şi legumele autohtone pe piaţa Uniunii Europene. Opt producători agricoli au obţinut astăzi certificate Global GAP, un etalon ce confirmă respectarea standardelor internaţionale în procesul de producere. Fermierii au participat la instruiri şi au primit ghiduri despre cum să atingă performanţe agricole.

Vitalie Obrejanu deţine în raionul Floreşti peste 33 de hectare cu livezi de măr, 12 hectare de pere şi 14 hectare de cireşe. A muncit mult pentru a obţine prima certificare Global GAP şi este sigur că nu va fi ultima.
 
Producătorul spune că performanţele se obţin dacă îţi organizezi bine lucrul, ai asistenţă şi respecţi cu stricteţe toate regulile jocului. Aşa au făcut şi ceilalţi şapte fermieri care astăzi s-au învrednicit cu certificarea internaţională.
 
GlobalGAP acoperă întreg procesul de producţie, începând de la selectarea terenului agricol şi până la livrarea pe piaţă a fructelor şi legumelor. De asemenea, certifică şi condiţiile de muncă, calificarea personalului, ajustarea şi verificarea la timp a echipamentului şi reducerea la maximum a chimicalelor folosite.
 
75% dintre acestea sunt incluse în legislaţia Republicii Moldova, în schimb, restul sunt cele specifice ţărilor Uniunii Europene şi sunt foarte exigente. Odată cu certificarea GlobalGAP agricultorii vor primi mai mulţi bani de la stat.
 
Primul producător din Moldova a fost certificat GlobalGAP în anul 2006. Certificarea este valabilă pentru un an. Standardul internaţional este recunoscut de către comercianţii de produse agricole şi utilizat în 124 de ţări. Cursurile de instruire şi elaborarea ghidului au fost realizate prin Proiectul USAID -  Agricultură Performantă în Moldova.