ECONOMIC

VIDEO. OPINII: Deficitul bugetar record de peste 15 miliarde de lei ar putea fi acoperit cu ajutorul granturilor şi finanţării externe

post-img

Deficitul bugetar record de peste 15 miliarde de lei ar putea fi acoperit cu ajutorul granturilor şi finanţării externe. Totodată, în vară se aşteaptă o rectificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2022. La aceste concluzii au ajuns ministrul Finanţelor al R. Moldova, Dumitru Budianschi şi expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă, care au participat la emisunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Bugetul acesta are trei factori care a influenţat major. În primul rând a fost un buget care a fost influenţat de această criză a gazelor. Această criză a gazelor ne costă destul de mult şi a trebuit de ajustat gubetul astfel încât cetăţenii să poată să treacă peste acest şoc al preţurilor la gaze şi resursele energetice. În al doilea rând, acest este un buget care a venit să rezolve problemele pentru păturile social vulnerabile, pentru păturile cu venituri mai reduse, în special pentru pensionari astfel încât a fost necesară factura pentru protecţia socială să fie substanţial majorată.Şi al treilea factor ţine de dezvoltare. Noi înţelegem foarte bine că Republica Moldova, dacă nu investeşte, noi nu avem şanse de dezvoltare. Din acest punct de vedere noi am încercat să alocăm maxim posibil din aceea ce poate genera economia R. Moldova la ziua de astăzi pentru cheltuieli capitale”, a declarat ministrul Finanţelor, în platoul TVR Moldova. 

Totodată, Dumitru Budianschi spune că acest deficit bugetar va putea fi acoperit mai uşor, în comparaţie cu anii precedenţi, datorită relaţiilor cu partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova şi deschiderii pe extern de care se bucură autorităţile de la Chişinău.

„Deficitul bugetar este finanţat în cea mai mare parte din surse externe şi din 4,9 miliarde va fi din emisia de demersuri pe piaţa locală. Acest deficit de 6 la sută din PIB a fost posibil de finanţat datorită activităţii Guvernului şi unor relaţii puternice cu partenerii de dezvoltare. Noi ştim foarte bine că până la acest Guvern, R. Moldova practic a fost izolată de piaţa internaţională. Dacă am fi intrat în aceleaşi condiţii de izolare, R. Moldova astăzi se confrunta cu probleme destul de grave. Datortiă acestor susţineri de la partenerii externi, noi avem posibilitatea să compensăm o parte din factura la gaze, am majorat pensia, am majorat un şir de prestaţii sociale. Planificarea bugetară a fost făcut acum o lună şi ceva”, a precizat ministrul Finanţelor. 

De cealaltă parte, expertul economic, Veaceslav Ioniţă spune că cea mai mare parte din deficitul bugetar al R. Moldova s-a creat din cauza creditelor interne accesate de Guvernele anterioare. 

„În ultimii ani de zile, nu din vina acestui Guvern, dar precedentele, din cauza că nu am avut suport extern, s-a făcut finanţarea internă cel mai mult, şi uitaţi-vă, nuai dobânzele pe creditele luate pe intern trebuie să achitpm două miliarde 300 de milioane de lei, în total trei miliarde de lei dobânde plus creditele vechi, în total şase miliarde de lei merg doar pentru dobânzi şi credite. Şi asta nu e din vina acestui Guvern. Cel mai mult pe noi ne-a afectat aceste dobânzi mari pe intern. Acum cu suportul extern, foarte mult sper că întradevăr acest suport se va face vizibil şi aceasta a fost şi în 2019 când a venit Guvernul Maia Sandu şi a reuşit să primească suport.  Şi acest suport se va manifesta în primul rând, nu prin împrumuturi externe pe care le planificăm, dar prin granturi”, a spus Veaceslav Ioniţă.

În context, expertul precizează că acest buget este unul de supravieţuire, iar în vara anului 2020 s-ar putea opera o rectificare.

„Sper foarte mult că în vară, Guvernul va reveni cu o rectificare a bugetului unde va majora suma de granturi şi va scădea deficitul bugetar de din contul împrumuturilor externe. La capitolul granturi, unde avem o sumă foarte micuţă de 1,3 miliarde de lei, eu cred că ea va fi depăşită cel puţin de două ori. Lucrul acesta ne va permite să micşorăm deficitul bugetar sau cel puţin să majorăm anumite cheltuieli. Acest buget l-aş caracteriza în continuare ca un buget de supraveţuire şi noi am anut şase ani de zile bugete de supravieţuire din cauza că am fost izolaţi pe extern”, a punctat Veaceslav Ioniţă.

Precizăm că, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost aprobat de către Guvern şi este dezbătut în comisiile permanente ale Parlamentului. Pentru anul viitor documentul prevede venituri ce depăşesc cifra de 50 de miliarde de lei şi cheltuieli de peste 65 de miliarde de lei. Ceea reprezintă un deficit bugetar record de peste 15 miliarde de lei.

Ediţia din această seară a emisiunii „Punctul pe Azi”, cu participarea ministrului Finanţelor, Dumitru Budianschi şi expertului Idis Viitorul, Veaceslav Ioniţă, poate fi văzută mai jos.