Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Oficiali de la BNM vor avea o întrevedere cu reprezentanţii companiei KROLL

Reprezentanţii companiei Kroll se vor aflala Chişinău pe 7 si 8 noiembrie. Ei vor avea o intalnire de lucru cu oficiali din conducerea Băncii Naţionale a Moldovei. Discuţiile se vor axa pe prezentarea rezultatelor raportului KROLL II şi recuperarea miliardului furat.

Sergiu Cioclea, guvernator BNM: „Noi într-adevăr suntem în ultimele discuţii cu Kroll asupra a două documente: primul este strategia de recuperare propriu-zisă. Aici a fost un lucru foarte intens dus cu procuratura anticorupţie şi CNA, pentru a integra comentariile lor şi sunt dicuţii referitor la Kroll II”.
 
Ţinând cont de aspectele de confidenţialitate, BNM intenţionează să publice un rezumat al documentului până la finele acestui an. Kroll a început, in februarie 2015, investigaţiile privind furtul miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova.
 
Primul raport al companiei internaţionale a fost făcut public de Andrian Candu în mai 2015.  În document apar mai multe nume cunoscute.
 
Este vorba despre acţionarii UNIBANK, despre care Kroll susţine că ar fi acţionat concertat în beneficiul omului de afaceri Ilan Shor.  În total, aproximativ 40 de persoane au fost identificate ca au beneficiat sau au facilitat furtul miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova.
 
Sumele depistate până în prezent au fost urmărite in conturi din bănci aflate in Republica Moldova - 185 milioane dolari, Cipru - 63 milioane dolari, China şi Hong Kong - 61 milioane dolari şi Elveţia - 23 milioane dolari. Alte aproximativ 200 de milioane de dolari au fost transferate in conturile mai multor bănci din Letonia.
 
O parte din fondurile transferate în Republica Moldova au servit pentru cumpararea unor active. Potrivit BNM, etapa de recuperare a banilor va dura de la 18 luni până la doi ani.
Similare