ECONOMIC

VIDEO. Mai puţine instituţii de control şi acte permisive pentru afaceri

Guvernul vrea să facă mai uşoară viaţa oamenilor de afaceri. Executivul a eliminat 150 de acte permisive pentru activitatea de întreprinzător şi a mai redus din instituţiile cu funcţii de control. Deciziile ar urma să producă şi economii de zeci de milioane de lei.

Cabinetul de miniştri a înjumătăţit numărul actelor care reglementează antreprenoriatul în Republica Moldova. Dintre cele aproximativ 300 de certificate, licenţe, autorizaţii, necesare pentru iniţierea şi desfăşurarea unei afaceri, 150 au fost eliminate. Autorităţile spun că decizia va reduce povara pe care o suportă astăzi comunitatea de afaceri. Potrivit estimărilor, decizia Guvernului se va traduce în economii anuale de peste 43 de milioane de lei în sectorul privat şi de peste 18 milioane în sectorul public.

„Şi avem costurile indirecte atunci când interacţionează mediul de afaceri cu mediul public. Sigur, atunci sunt costuri care nu pot fi estimate, în primul rând ţine de timp, ţine de fenomenul corupţiei care mai există, atunci când interacţionează”, a declarat ministrul Economiei, Octavian Calmâc.

Executivul de la Chişinău a tăiat şi din instituţiile cu funcţii de control. Dintre cele 60 existente, vor activa doar 13. Dar asta nu e tot. Instituţiile rămase vor fi optimizate şi vor avea mai puţine atribuţii. Va fi creat şi un registru electronic unic, care va reglementa strict numărul şi programul controalelor.  

„Fiecare agent economic să aibă celula sa în acest spaţiu virtual unde, pe de o parte, va afla când va fi supus controlului, de către cine, care este temeiul şi care este decizia finală a acestora”, a adăugat ministrul Economiei.

„Eu cred că este, dacă vreţi, un suflu mai uşor pentru oamenii de afaceri. Or, am spus din start că pentru noi este foarte important să facem tot posibilul pentru a oferi confort celor care se ocupă de afaceri în Republica Moldova”, a menţionat premierul Pavel Filip.

Pentru a intra în vigoare, deciziile aprobate urmează să fie adoptate şi de Parlament.