ECONOMIC

VIDEO. Mai puţin de 1% din gospodării au instalaţii de producere a energiei regenerabile

O infrastructură experimentală pentru un sistem de stocare a energiilor regenerabile a fost lansată astăzi la Universitatea Tehnică din Moldova. Sistemul a fost pus în funcţiune în cadrul unui proiect finanţat de o companie germană din sectorul energiei regenerabile.

În prima etapă a proiectului, care constituie un parteneriat public-privat, au fost instalate 50 de panouri solare în parcul-muzeu al UTM.

„Avantajul sistemului dat este că el poate funcţiona atât în regim conectat la reţea, cât şi în regim de insulă, când nu avem reţea”, a declarat lectorul UTM, Marina Pripa.

În prezent, energia este stocată şi distribuită în reţea. În viitor, ea va fi utilizată pentru iluminarea în totalitate a parcului universităţii. 

„E un proiect care va dura doi ani, în cadrul căruia vor fi realizate nu doar sisteme pentru surse regenerabile şi interconexiune la reţea, dar şi o turbină eolină cu ax vertical şi sistem de stocare a energiei”, a menţionat rectorul UTM, Viorel Bostan.

Infrastructura experimentală de stocare a energiei regenerabile de la UTM a fost lansată în cadrul unui Acord de dezvoltare şi cercetare, semnat între conducerea universităţii şi compania germană Durion. Proiectul are un buget de aproximativ 160 mii de euro.

„Scopul principal este să demonstrăm că noi putem produce sisteme moderne. Avem aşa ceva în Germania, dar le putem utiliza şi în alte state”, a spus Uwe Kuhnle, directorul executiv Durion GmbH.

Pe lângă sprijin financiar, programul include şi un schimb ştiinţific internaţional.

„Asta e cel mai important, că studenţii pe parcursul studiilor o să aibă posibilitatea să fie deja pregătiţi pe anumite domenii”, a subliniat viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu.

La sfârşitul acestui an, va intra în vigoare „Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile”, care transpune Directiva europeană privind utilizarea energiei durabile. În prezent, marile companii specializate în producerea energiei regenerabile evită intrarea pe piaţa din Republica Moldova din cauza condiţiilor care nu asigură recuperarea investiţiilor.  Energia regenerabilă este folosită pe larg în UE.  În Germania, 8% din electricitate vine din energia eoliană, 5% din energia solară, 7% din biomasă şi 4% din energia hidro.

România în anul 2012 a fost lider între pieţele emergente ale Europei în ceea ce priveşte puterea eoliană nou instalată, situându-se pe locul cinci. Până în 2020, Republica Moldova şi-a propus ca 17% din consumul total de energie să fie din surse regenerabile.