Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Investiţiile străine contribuie esenţial la dezvoltarea economică a Republicii Moldova

Economia Republicii Moldova se dezvoltă şi datorită investiţiilor străine. Deşi produc un sfert din produsul intern brut, dau salarii mari si platesc taxe si impozite consistente, studiile cu privire la importanţa companiilor cu capital străin au fost neglijate, până nu de mult. Echipa Economică Germană Moldova a facut un astfel studiu in anhul 2015 iar rezultatele prezentate acum sunt îmbucurătoare.

15% din forţa de muncă a Republicii Moldova, adica 76 de mii de persoane, activează în companiile cu capital străin. Salariile oferite de acestea sunt mai mari, fata de firmele locale, iar condiţiile de muncă sunt mai bune. Toate acestea duc, în mod inevitabil, la o productivitate sporită şi la creşterea economică a Republicii Moldova. Cele  mai multe companii cu capital străin sunt din Uniunea Europeană. La fel, UE rămâne destinaţia de top a exporturilor.
 
Companiile cu capital străin au o mare importanţă si in ceea ce priveste veniturilela bugetul de stat şi fluxul de valută străină în Republica Moldova. Domeniul energetic, IT-ul şi productia industriala prezintă cel mai mare interes pentru investitori. Agricultura, care potrivit autorilor studiului necesită multe surse şi investiţii, rămâne deocamdată un domeniu mai putin interesant.
 
Studiul a fost realizat de Echipa Economică Germană în colaborare cu Banca Naţională a Moldovei şi Biroul Naţional de Statistică. Echipa Economică Germană Moldova oferă consultanţă Guvernului in chestiuni de politica economica.
Similare