ECONOMIC

VIDEO. În 2018, Republica Moldova va fi Capitala Mondială a Turismului Vinicol

În anul 2018, Republica Moldova va deveni, sub egida ONU, Capitala Mondială a Turismului Vinicol. Pentru acest titlu au mai concurat Regatul Spaniei şi Republica Africa de Sud, însă au pierdut titulatura în favoarea Republicii Moldova.

Aproape 300 de participanţi profesionişti din peste 70 de ţări sunt aşteptaţi să participe şi la Congresul Mondial al turismului vinicol, care se va organiza la Chişinău.

Producerea vinului este în toi în toate satele din Moldova. Prepararea băuturii este o artă păstrată de gospodarii basarabeni. Printre aceştia se numără şi Mihai Sava din Costeşti, omul al cărui vin a câştigat patru ani la rând Polobocul de aur.

Pentru a păstra calităţile gustative ale licorii lui Bachus, viticultorul a cumpărat butoaie din inox, trei dintre acestea cu suportul proiectului Creşterea Competitivităţii al USAID Moldova. Tot în cadrul proiectului, gospodarul şi-a deschis acasă şi o sală de degustare, unde vin atât turişti din vest, cât şi din est.

Podgoreanul produce anual 10 mii de litri de vin, licoare care ajunge la diaspora din Italia, Franţa, Irlanda, Marea Britanie, dar şi Canada.

Potrivit autorităţilor, vinurile produse în Republica Moldova sunt apreciate în întreaga lume. Drept dovadă este şi faptul că în 2016 acestea au fost apreciate cu 300 de medalii la competiţiile internaţionale, iar de la începutul acestui an, vinurile moldoveneşti s-au întors acasă cu peste 250 de medalii. Recent, Republica Moldova a fost aleasă Capitala Mondială a Turismului Vinicol 2018. Asta după ce reprezentanţii Comisiei regionale pentru Europa a OMT au avut posibilitatea să descopere patrimoniul vinicol incomparabil al Republicii Moldova în cadrul celei de-a 61-a reuniuni desfăşurate la Chişinău.

Pe lângă promovarea vinului, evenimentul va contribui şi la majorarea numărului de turişti care vor vizita Republica Moldova. La congresul mondial al turismului vinicol sunt asteptaţi participanţi din peste 70 de ţări ale lumii.

Prima ediţie a Conferinţei Globale a Turismului Vinicol a avut loc în 2016, în Georgia, iar anul acesta în Argentina. În 2016, Republica Moldova a exportat peste 133 de mii de tone de vin în 63 de ţări. Acest rezultat a clasat Republica Moldova pe locul 22 în lume în exporturile de vinuri. În acelaşi timp, potrivit datelor Agenţiei Turismului, şi interesul turistic faţă de Republica Moldova a crescut. În 2016 s-au înregistrat 3,4 milioane de sosiri ale cetăţenilor străini, cu 540 de mii de intrări mai mult decât în 2015. Iar în primul semestru al anului 2017, s-a atestat o creştere de 6,1% a numărului de vizitatori străini.