ECONOMIC

VIDEO. Muntenegru, în top cinci destinaţii ale turiştilor din Republica Moldova

Tot mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova pleacă în străinătate, nu la muncă ci la odihnă. În topul preferinţelor rămân ţări ca Turcia şi Grecia. Totuşi, în ultimii ani, tot mai mulţi aleg zone cu semnificaţie istorică, cum ar fi Muntenegru, una dintre comorile turistice ale Europei. National Geographic Traveler a inclus această mică ţară printre cele „50 de locuri de vizitat într-o viaţă”.

Bogată în „miere sălbatică” de munte şi olive aromate, Muntenegru  este ţara cu multe situri culturale şi istorice importante, inclusiv elemente de patrimoniu din perioadele pre-romană, gotică şi barocă.

„Muntenegru este o destinaţie pentru turism activ. „Are mai multe parcuri, dintre care trei protejate de Unesco, parcul din nordul ţării este al doilea canion din lume, după Colorado din America”, a declarat Elena Sava, director, agenţie de turism.

Regiunea de coastă a Muntenegrului este bine cunoscută şi pentru monumentele religioase. Mănăstirile medievale conţin mii de metri pătraţi de fresce pe pereţii lor.

 Pachetul turistic în Muntenegru porneşte de la 299 de euro. În tarif sunt incluse biletul tur-retur, cazare opt nopţi, asigurarea medicală şi şase excursii.

„Mergem şi le arătăm şi canionul Moracea, al doilea din Europa, mergem în Dubrovnic, vizităm ţara învecinată din Croaţia. La fel, vizităm două mănăstiri foarte importante, mănăstirea Cetine, cu mâna dreaptă a lui Ioan Botezătorul şi cu o părticică din crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Are atâtea de văzut că nu-ţi ajunge o vacanţă. Avem turişti care merg acolo al patrulea an la rând”, a adăugat Elena Sava.

Muntenegru are aproximativ 650 de mii de locuitori, aproape în jumătate cât Chişinăul. În sezonul estival ţara se umple cu până la 1,5 milioane de oameni.

Datele arată însă că în  topul preferinţelor turiştilor din Republica Moldova rămâne Bulgaria. În 2016, 40 la sută din numărul turiştilor de aici au ales această destinaţie. A doua destinaţie favorită a fost Grecia, pentru care au optat 35 la sută dintre moldoveni, urmată de litoralul turcesc, cu 17 la sută dintre opţiuni. Urmează Spania şi Muntenegru. România nu apare în acest top, pentru că cei mai mulţi turişti din Republica Moldova ajung acolo fără să apeleze la serviciile agenţiilor de turism. 

Potrivit datelor Clubului de Turism, anul trecut, peste trei sute de mii de persoane s-au odihnit în străinătate, faţă de 240 de mii în 2015.