ECONOMIC

VIDEO. În 2016, 14% din energia consumată în Republica Moldova provenea din surse regenerabile

Maşini electrice, panouri solare, iluminat inteligent şi cazane pe biomasă. Toate pot fi văzute la cea de-a şasea ediţie a Zilelor Moldova Eco Energetică. Astăzi a fost organizat şi un forum unde autorităţile au prezentat perspectivele de dezvoltare a energiei verzi în Republica Moldova.

Metodele alternative de obţinere a energiei electriceşitermice sunt implementate cu succes în majoritateaţărilor europene. În ultimii anişi în Republica Moldova a inceput o utilizare tot mai răspândită a energieir egenerabile. Producătorii de energie verde susţin că utilizarea acesteia reduce semnificativ din cheltuieli.

Gheorghe Morari, inginer: "În spatele meu vedeţi cazanele care funcţionează pe biomasă, cum ar fi lemn, peleţi, bricheţe. La lemn poate fi încărcat o dată la 9-12 ore, brichete la 13-14 ore. Economie spre deosebire de gaz este aproximativ de 35-40%”.

Automobilele total electrice şi-au făcut apariţia şi pe piaţa din Republica Moldova.

Mihai Talpă, reprezentant companie auto: "Sunt modele total electrice, au o baterie de 40 kWt/h, sunt cu o autonomie de 400 km prin oraş. Automobilele se încarcă la o priză de 220 V sau la o boxă specializată care are o durată de încăcare de până la 3 ore. La fel sistemul multimedia este dotat cu o cameră în spate care vă va permite să parcaţi mai uşor”.

Unii participanţi au venit la expoziţie cu soluţii inteligente pentru iluminatul stradal pe baza becurilor LED.

Nicolae Bisidovschi, reprezentant companie: "Până la 250 % economie, deoarece în sate putem instala becuri de 30 Wt, acum sunt instalate 150, noi punem de 30 şi e o lumină că poţi citi în stradă”.

Soluţii inteligente s-au găsit şi pentru securizarea trecerilor de pietoni.

Vizitatorii cred că Republica Moldova are posibilitatea să-şi reducă dependenţa de sursele externe de energie.

Prezent la eveniment, ministrul Economiei Octavian Calmîc a declarat că Republica Moldova  îşi poate mări potenţialul de utilizare a tehnologiilor de producere a energiei verzi: "Începând cu anul viitor va intra în vigoare legea cu privire la resursele regenerabile şi atunci acest domeniu va fi mult mai atractiv. Punem accentul pe implementarea proiectelor bazate pe tehnologii noi. Impementarea acestor tehnologii ne aduce economii de 30-40 la sută la facturi iarna şi asta ne permite ca într-un timp de 3-4 ani aceste investiţii să se răscumpere."

Moldova Eco Energetică este la a şasea ediţie. Evenimentul este organizat de MinisterulEconomiei, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi realizat la iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană.

Potrivit datelor, în 2016, 14% din energia consumată în Republica Moldova provenea din surse regenerabile.

Către anul 2020, Republica Moldova şi-a propus ca 17% din consumul total de energiesă fie din surse regenerabile.