ECONOMIC

VIDEO. Impozitul pe avere în Republica Moldova. Cât de viabilă este impozitarea „luxului”

post-img

Argumentele autorităţilor la introducerea impozitului suplimentar pe avere sunt contestate de experţi. În timp ce funcţionarii susţin că prin această iniţiativă vor să-i încurajeze pe cetăţeni să-şi reorienteze capitalul spre activităţi de antreprenoriat, analiştii economici declară că impozitarea suplimentară va aprofunda inechitatea socială şi nu va reduce povara fiscală.

Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA, iar invitaţii ediţiei au fost directorul de programe din cadrul Expert-Grup, Sergiu Gaibu şi expertul economic, Gheorghe Costandachi.

„Achitarea acestui impozit nu-i va determina nici să-şi schimbe comportamentul, nici să-şi revizuiască atitutudinea asupra investiţiilor. Mai mult, vă păstra inechitatea socială. Noi ar trebui să avem în vizor clasa de mijloc, pe când povara fiscală asupra acestei categorii este catastrofală - de 30-35%”, a declarat expertul economic Sergiu Gaibu.

Potrivit specialiştilor în domeniu, impozitarea maşinilor de lux nu va avea efectul aşteptat. „Statul, prin politicile sale, ar trebui să intervină în scop fiscal, în aşa fel încât să fie echitate fiscală şi echitate socială. De exemplu, maşinile de mare tonaj poluează mult mai mult aerul şi strică drumurile, dar plătesc foarte puţin”, a punctat economistul Gheorghe Costandachi.

Şeful Direcţiei politici fiscale din cadrul Ministerului Finanţelor, Dorel Noroc, a declarat că scopul prevederii este să-i descurajeze pe cetăţeni să investească în bunuri de lux. „Scopul nu este atât de a încasa venituri mari la buget, cât de a direcţiona puţin comportamentul cetăţenilor din Republica Moldova, nu de a investi bani în maşini de lux, dar de a direcţiona aceste mijloace băneşti către active investiţionale care să aducă randament şi profit suplimentar”, a declarat Dorel Noroc.

De la 1 ianuarie 2018, proprietarii maşinilor cu o valoare mai mare de 1,5 milioane de lei vor trebui să plătească o taxă suplimentară la importul acestora pe teritoriul Republicii Moldova.

Urmăriţi emisiunea aici: