ECONOMIC

VIDEO. Guvernul României a oferit 82 de mii de dolari pentru sisteme de irigare integrate cu instalaţii de conversie a energiilor regenerabile

Agricultura modernă câştigă tot mai mult teren în Republica Moldova. Doi producători din centrul şi nordul ţării vor avea sisteme moderne de irigare a livezilor, bazate pe surse de energie regenerabile. Implementarea proiectului a fost posibilă datorită suportului financiar oferit de Guvernul României. Valoarea proiectului se ridică la trei milioane de lei.

Anatol Plăcintă din Ungheni face agricultură de mai bine de 20 de ani. Bărbatul are zeci de hectare de livezi. Din cauza condiţiilor climaterice, în special a secetei, producţia are de suferit. Fermierul s-a gândit că e timpul să facă agricultură inteligentă. Datorită suportului oferit în cadrul Proiectului "Sistem autonom de irigare cu instalaţii de conversie a energiilor regenerabile", bărbatul şi-a montat 44 de panouri fotovoltaice. Acestea vor oferi energie electrică pentru pomparea apei.
 
Mihai Cojuhari din Criuleni este al doilea beneficiar al proiectului. Datorită energiei regenerabile, bărbatul va putea iriga peste şapte hectare de cireşi.
 
Sistemul autonom de irigare, integrat cu instalaţii de conversie a energiilor regenerabile nonpoluante, este o soluţie pentru creşterea competitivităţii produselor pe piaţa externă.
 
Proiectul a fost implementat de Universitatea Tehnică din Moldova şi PNUD Moldova, cu sprijinul financiar al Guvernului României. Valoarea proiectului se ridică la 3 milioane de lei, dintre care 1,5 milioane a fost contribuţia României, 1 milion contribuţia UTM şi peste 500 de mii de lei - contribuţia beneficiarilor.
 
Proiectul "Sistem autonom de irigare integrat cu instalaţii de conversie a energiilor regenerabile" a fost implementat în perioada noiembrie 2015-decembrie 2017. Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt peste 170 de producători de fructe.