ECONOMIC

VIDEO. Din 2018 nu vor fi necesare hârtii oficiale pentru emiterea garanţiilor financiare

Fără cozi interminabile şi zeci de documente pentru obţinerea garanţiilor financiare. Din 2018, întreprinderile mici şi mijlocii care nu dispun de gaj pentru accesarea cerditelor, vor putea beneficia de asigurare la un click distanţă. Noile condiţii de obţinere a garanţiilor de stat au fost discutate în cadrul unui atelier de lucru al Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Oxana Babac reprezintă o întreprindere agricolă. Creditele ar fi o soluţie pentru dezvoltarea afacerii, doar că drumul spre ele este foarte lung.
 
OXANA BABAC, antreprenor: "Cea mai mare problemă pentru noi, tinerii, sunt gajurile, pentru că nu dispunem de sumele date pe care le solicităm băncii şi este o problemă şi de documentare foarte mare, mergem spre servicii notariale, sunt nişte paşi care necesită alte cheltuieli."

Fondul de garanţie financiară, implementat de Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, facilitează accesarea creditelor.

PETRU GURGUROV, Director General Interimar, ODIMM: "Atunci când agentul economic se adresează la bancă pentru a obţine un credit şi banca spune că agentul economic susţine că nu are suficient gaj, atunci banca transmite toate documentele pe cale electronică la ODIMM, care analizează şi timp de trei zile dă răspuns pentru a transmite sau nu garanţii financiare. Ca termen vorbim de o garanţie financiară pe un plafon maxim de 5 milioane de lei, pe un termen de cinci ani de zile."
 
Şi dacă până acum antreprenorii trebuiau să bată la multe uşi şi să semneze zeci de acte, din 2018 procesul va fi digitalizat în totalitate. Mai mult, a crescut semnificativ capacitatea financiară a fondului şi a scăzut, de mai bine de două ori, comisionul pentru garanţie.
 
IULIA COSTIN, Secretar General de Stat, Ministerul Economiei şi Infrastructurii: "Am făcut mai accesibilă, mai atractivă această garanţie, prin simplificarea procedurilor şi minimizarea acestui comision până la 0,5%. Avem un fond de peste 100 de milioane, cred că anul acesta o să constituie 120 de milioane, dacă luăm în considerare multiplicatorul trei, putem spune că avem posibilitatea să garantăm până la 300 de milioane de lei."
 
Fondul de Garantare a Creditelor este primul şi unicul fond de acest gen din Republica Moldova care a fost creat din resursele bugetului de stat şi are drept scop susţinerea IMM-urilor la accesarea resurselor financiare.