ECONOMIC

VIDEO. Cu ajutorul Suediei şi PNUD, antreprenorii din Republica Moldova înving criza provocată de COVID-19

post-img

În timp ce unele afaceri sunt în derivă din cauza crizei provocate de coronavirus, altele s-au adaptat şi au folosit această perioadă dificilă pentru a se reinventa şi dezvolta. Aşa s-a întâmplat şi în cazul Angelei Sobol din satul Varvareuca, raionul Floreşti. Cu ajutorul financiar al Suediei oferit prin proiectul PNUD/AdTrade, antreprenoarea a reuşit să acceseze una dintre cele mai mari reţele comerciale din Moldova, şi-a revăzut strategia de marketing, a „copt” noi oferte şi a creat o identitate vizuală atractivă pentru afacerea sa. Efortul nu s-a lăsat fără rezultat: în ultimele trei luni şi-a sporit vânzările cu 30 la sută.

De cinci ani, Angela Sobol îşi creşte afacerea cu migală şi grijă pentru consumatori. Este prima antreprenoare din Republica Moldova care produce fulgi de cereale fără gluten, îndulcitori, coloranţi şi aromatizatori.

„Am optat pentru producerea fulgilor de cereale sănătoşi şi bogaţi în nutrienţi, pentru că era o nişă liberă pe piaţa noastră. La început asta m-a costat financiar. Afacerea era un soi de şcoală de alimentaţie sănătoasă, de educaţie a gustului. Deprinşi ca asemenea alimente să fie dulci, colorate şi ambalate cât mai atractiv, oamenii nu se înghesuiau să cumpere fulgii noştri. Vânzările mergeau greu şi pentru că eram un producător mic şi nou pe piaţă”, relatează Angela.

N-a reuşit să convingă nici comercianţii să-i accepte produsul pe rafturile magazinelor. Asta pentru că, zice ea, exista o gamă variată de produse de import, care reduc oportunităţile producătorilor autohtoni de a accesa reţelele de retail. De aceea, a folosit toate ocaziile pentru a-şi promova marfa direct – pe la târguri, expoziţii şi pe platformele online.

Trade Forum: şansa micilor producători de a accesa reţelele comerciale

La sfârşitul anului trecut, Angela Sobol a participat la Trade Forum, o platformă care a reunit peste 80 de producători de pe ambele maluri ale Nistrului şi reprezentanţii celor mai mari reţele comerciale din Moldova. Evenimentul, organizat de PNUD cu asistenţa financiară a Suediei, i-a oferit Angelei Sobol posibilitatea să stabilească un parteneriat cu reprezentanţii marilor magazine, să-şi promoveze marfa, să înţeleagă mai bine cerinţele comercianţilor şi paşii pe care ar trebui să-i facă pentru ca produsele sale să ajungă pe raft şi să cucerească cumpărătorii.

Peste două luni de la eveniment, fulgii de cereale „Ronţi” şi-au găsit locul în reţeaua de magazine „Linella”, iar pentru proprietara companiei s-a deschis calea către alte oportunităţi. „Asta mă ajută să rezist ca afacere în această perioadă de criză generată de coronavirus. Pe parcursul ultimelor trei luni am înregistrat o creştere a vânzărilor de până la 30%, ceea ce ne-a determinat să angajăm încă trei muncitori sezonieri pe lângă cei patru permanenţi. Mai mult decât atât, datorită prezenţei noastre în magazine, cumpărătorii au început să ne recunoască, să ne aprecieze şi ne-au oferit mai multă încredere în mediul online”, susţine Angela Sobol.

Ronţi devine brand şi gamă de produse

Seminarele oferite în cadrul proiectului AdTrade au ajutat-o să-şi construiască eficient şi o strategie de marketing în spaţiul online.

Potrivit Angelei Sobol, epidemia de COVID-19 a devenit o piatră de încercare pentru afacerea sa şi a determinat-o să-şi revadă identitatea vizuală şi oferta de produse, precum şi canalele de distribuţie şi vânzare. „Vor rezista antreprenorii care vor putea să se adapteze, să fie creativi şi inovativi. De aceea, cu ajutorul Suediei oferit prin proiectul PNUD/AdTrade am elaborat o nouă identitate vizuală a brandului Ronţi şi designul de ambalaj pentru o gamă largă de fulgi de cereale, produşi din făină de porumb combinată cu cea din seminţe de struguri, dovleac, cânepă sau hrişcă”, susţine Angela Sobol. Acum femeia de afaceri intenţionează să-şi crească producţia de turte din hrişcă bio şi cea de fulgi glazuraţi cu ciocolată şi să mai lanseze două produse noi inovative.

Doar pandemia e piedica în calea exportului

Toate acestea o apropie tot mai mult de realizarea unui punct important din planul său de afaceri, cel de a accesa pieţele de desfacere din străinătate. „Anul trecut am exportat un lot mic de fulgi de cereale în România, dar pandemia ne-a stricat planurile. Între timp am urmat câteva traininguri organizate de proiectul AdTrade pentru dezvoltarea capacităţilor de export, mi-am revăzut oferta şi odată cu deschiderea graniţelor vreau să extind şi eu geografia vânzărilor”, ne spune Angela Sobol.

Ea susţine că ajutoarele nerambursabile şi serviciile de consultanţă de care a beneficiat până acum au determinat-o să-şi crească afacerea şi copiii acasă, deşi a avut multe oferte de a pleca la muncă în străinătate: „Dacă nu era primul grant, oferit de Uniunea Europeană în cadrul Programului Măsuri de Promovare a Încrederii, pentru procurarea utilajului de producere a fulgilor de cereale, cred că nu exista acum această afacere. Susţinerea şi încrederea oferită atunci m-au determinat să mă dedic acestui proiect cu multă pasiune şi dedicaţie”.

De atunci au trecut cinci ani, perioadă în care a perseverat cu îndrăzneală şi a învăţat cea mai importantă lecţie în afaceri: să crezi în succes şi să transformi toate riscurile în oportunităţi de creştere, chiar şi pe vreme de criză.

 

Compania Angelei Sobol este una dintre cele 23 de companii de pe ambele maluri ale Nistrului care au fost consultate de proiectul AdTrade pentru a identifica necesităţile lor şi a le oferi asistenţa necesară pentru sporirea competitivităţii şi dezvoltarea exporturilor.